Reakcija narodnog poslanika Salkića na saopćenje OHR-a

Ramiz Salkić, poslanik u Narodnoj skupštini Rs, rekao je danas 11.januara 2024. godine, reagujući na saopćenje OHR-a po povratku visokog predstavnika iz Srebrenice u kome se navodi da su neki lideri u ovoj zemlji pokazali suzdržanost i zadržali fokus na ključnim reformama koje su potrebne da bi Bosna i Hercegovina ovog proljeća zvanično započela pregovore o članstvu u EU, te da je od iznimne važnosti da svi pokažu opredijeljenost za demokratiju, ljudska prava i zajednički budući prosperitet države, da činjenica da visoki predstavnik hvali one koji relativiziraju opasnosti od negiranja odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine smatrajući perifernim pitanje neustavnog i nezakonitog obilježavanja 9. januara kao dana entiteta Rs dovoljno govori o njegovim prioritetima.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

“Neustavno i nezakonito obilježavanje 9. januara kao dana entiteta Rs u Bosni i Hercegovini je završeno bez ozbiljne reakcije visokog predstavnika zaduženog za praćenje provođenja civilnog dijela Dejtonskog mirovnog sporazuma. Njegov maksimum što se tiče ovog entiteta, pomoći Bošnjacima i dokazivanja njegovog autoriteta je posjeta Potočarima i sastanak sa predstavnicima Udruženja “Majke Srebrenice”. Od obećanja koje je dao građanima 2023.godine da neće biti više obilježavanja 9. januara naravno ništa, kao i od obećanja, prilikom njegovog nastupnog govora u bašti Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, koje je dao građanima da je došao u Bosnu i Hercegovinu da je učini domovinom po mjeri svih njenih građana. Činjenica da visoki predstavnik hvali one koji relativiziraju opasnosti od negiranja odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine smatrajući perifernim pitanje neustavnog i nezakonitog obilježavanja 9. januara kao dana entiteta Rs dovoljno govori o njegovim prioritetima. Visoki predstavnik nosi ključnu odgovornost za ono što rade vlasti entiteta Rs u pogledu provođenja diskriminacije Bošnjaka i ugrožavanja sigurnosti Bošnjaka u ovom entitetu u što spada i obilježavanje neustavnog 9. januara”, ističe Ramiz Salkić.

Salkić dodaje, “Aneks VII predviđa povratak bez bilo kojeg oblika diskriminacije, mi živimo sistemsku diskriminaciju a visoki predstavnik se ponaša kao da se ništa ne dešava. Sa druge strane posjećuje Zagreb i hvali one koji traže rješenje za Izborni zakon Bosne i Hercegovine po mjeri HDZ-a, dok predstavnici HDZ-a prisustvuju obilježavanju neustavnog i nezakonitog 9. januara kao dana entiteta Rs. Zbog svega navedenog smatram da je visoki predstavnik namjerno obmanuo javnost govoreći da neće biti više obilježavanja dana entiteta Rs 9. januara i da namjerno zanemaruje svoje obaveze koje se odnose na Aneks VII Dejtonskog mirovnog sporazuma na čijoj implementaciji ne radi i ne insistira, čime se može smatrati suodgovornim”.

Spread the love
Scroll to Top