Putin: “Oružana pobuna” Wagnera je “nož u leđa” ruskom narodu

Ruski predsjednik Vladimir Putin u subotu je optužio šefa Wagnera za “izdaju”.

Obraćajući se naciji, rekao je da su ruske oružane snage dobile naredbu da “neutraliziraju one koji su organizirali oružanu pobunu”.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

“Nećemo dopustiti da se građanski rat ponovi i zaštitit ćemo naš narod i državnost”, rekao je Putin, dodajući kako je “oružana pobuna” Wagnera “nož u leđa” ruskom narodu.

Svaki nemir u Rusiji je “smrtna prijetnja”, akcije Moskve će biti “teške”, dodao je Putin te je pozdravio Wagnerove borce u Ukrajini, nazivajući ih “herojima”.

Tenzije između Kremlja i Wagnera su eskalirale nakon što je Prigožin optužio ruske snage za napad na njegove plaćenike, dok je rusko Ministarstvo odbrane odbacilo te tvrdnje kasno u petak.

Jevgenij Prigožin, šef ruske paravojne grupe Wagner, izjavio je rano u subotu da su njegove snage u Ukrajini prešle u ruski grad Rostov.

Ruska federalna služba sigurnosti (FSB) pozvala je Wagnerove borce da privedu Prigožina. Ministarstvo odbrane je navelo da je šef Wagnera Jevgenij Prigožin prevario borce u “zločinačku avanturu” i “oružanu pobunu” dok je Kremlj izdavao naređenja za njegovo hapšenje zbog podsticanja pobune.

Spread the love
Scroll to Top