Protest “Niš protiv nasilja”: Dosta nam je svega nenormalnog jer nenormalno odnosi žrtve

 

 

Više hiljada građana okupilo se večeras na Trgu kralja Milana na protestu “Niš protiv nasilja“ odakle je kolona prošetala do Skupštine Grada Niša.

Tamo su pročitani zahtjevi kakvi su se u ponedeljak čuli na protestima u Beogradu i Novom Sadu – smjene članova Regulatornog tjela za elektronske medije (REM), ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbjednosno-informativne agencije (BIA) Aleksandra Vulina, ukidanje rijalliti programa, gašenje tabloida i televizija sa nacionalnom frekvencijom koje promovišu mržnju i nasilje.

Jednočasovna šetnja ka odredištu odvijala se u tišini, bez zvižduka i skandiranja. Osim članova opozicionih partija, među okupljenima su bili i članovi sindikata prosvjetnih radnika.

Predstavnica Unije sindikata prosvetnih radnika je pred zgradom gradske skupštine pozvala okupljene da minutom ćutanja odaju počast poginulima u nedavnim masovnim pucnjavama u Beogradu i okolini Mladenovca, a potom se obratila okupljenima.

“Okupili smo se zato što nam se protestuje, zato što nam se šeta i zviždi. Dosta nam je svega nenormalnog jer nenormalno predugo traje i nenormalno je počelo da odnosi žrtve. Ovo moramo da mjenjamo. Pristojna Srbija je rekla – dosta, pristojna Srbija želi da živi u slobodnom i sigurnom okruženju. Pristojna Srbija je rekla da neće više da trpi nepristojnosti”, rekla je Gordana Arsić i zatim pročitala već poznate zahtjeve.

Među njima su hitno zaustavljanje promocije nasilja u medijima u javnom prostoru, gašenje štampanih medija i tabloida koji promovišu mržnju i nasilje i oduzimanje dozvole televizijama sa nacionalnom frekvencijom poput Pinka i Hepija zbog promocije mržnje i nasilja.

Zahtjevaju se i smjene ministra unutrašnjih poslova Gašića i direktora BIA-e Vulina, kao I hitno sazivanje skupštinske sjednice na kojoj bi se razmotrila odgovornost Vlade, sagledala bezbjednosna situacija u Srbiji i pronašla dugoročna rješenja da do događaja poput prošlonedeljnih tragedija više ne dođe.

“Ukoliko se zahtjevi ne ispune, blokiraćemo Gazelu u Beogradu. Nadam se da se više nikad nećemo skupiti sa sličnim zahtjevima”, kazala je Arsić.

Ona je skup završila citirajući Dositeja Obradovića rječima “Vostani Serbije, davno si zaspala, u mraku ležala, sada se probudi”.

Protesti “Srbija protiv nasilja” počeli su u ponedeljak, 8. maja, kao reakcija opozicije i građana na dve masovne pucnjave u kojima je 3. i 4. maja ubijeno 17 i ranjeno 14 osoba, uglavnom djece i mladih. Najmasovnija okupljanja bila su u Novom Sadu i Beogradu gdje se, prema procjenama organizatora, okupilo oko 50.000 ljudi.

Proteste organizuju Demokratska stranka, Narodna stranka, Zeleno-levi front – Ne davimo Beograd, stranka Zajedno, Stranka slobode i pravde, Pokret slobodnih građana, Sindikat Sloga i Pokret za preokret.

Dio opozicije danas je ispred zgrade REM-a u Beogradu ostavio prijedlog teksta o ostavci njihovih članova zbog, kako navode, odgovornosti što su mediji u Srbiji preplavljeni nasiljem.

Novi protesti pod sloganom “Sve mora da stane” najavljeni su za 12. maj, što je rok za ispunjenje zahtjeva.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je sinoć u video obraćanju rekao da je opozicija “na brutalan način zloupotrijebila tragediju”. Prema njegovim navodima, članovi opozicije su “u danima žalosti zakazivali političke skupove sa jedinim ciljem da primjene nasilje i da se nasilnim putem dočepaju vlasti”.

Pozvao je građane da 26. maja dođu u Beograd na, kako je rekao, “najveći skup ikada održan u Srbiji” kada će im, navodi, “predstaviti plan za modernu i pristojnu Srbiju”.

Spread the love
Scroll to Top