Promovisana knjiga „Smeh pod vešalima“ autora Radeta Radovanovića

Poslije izdanja u Srbiji, Hrvatskoj i na Kosovu knjiga „Smeh pod vešalima“, autora Radeta Radovanovića iz Beograda, večeras je u Tuzli imala svoju bosanskohercegovačku promociju u Bosanskom kulturnom centru TK.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Dokumentarni roman u podnaslovu nudi odgovor o temi: „Sve što ste želeli da ne znate o ratu na Kosovu“. Radovanović ističe kako je nakon štampanja knjige, ona omražena u Srbiji, kako tvrdi, po nalozima aktuelne vlasti. No, uprkos tome, doživjela je dva izdanja u Srbiji, a potom i u zemljama regije.

Urednik bosanskohercegovačkog izdanja je dr. sc Damir Bećirović, koji o Radovanovićevom romanu kaže:

„Roman „Smeh pod vešalima“, autora Radeta Radovanovića, izlazi prvi put u Bosni i Hercegovini. Radi se o dokumentarnom romanu, istinskom svjedočenju o Srbiji u vrijeme NATO intervencije i rata na Kosovu. Autor govori jezikom činjenica i istine. Knjiga u Srbiji nije naišla na odobravanje, ali to treba razumjeti kroz kontekst aktuelne vlasti i njihovu kontrolu medija. No, u Srbiji su štampana dva izdanja knjige, te na Kosovu i u Hrvatskoj.“

Autor Rade Radovanović je u vrijeme NATO intervencije i rata na Kosovu bio šef dopisništva Radija Slobodna Evropa iz Beograda. Svaku napisanu rečenicu, tvrdi on, potkrijepio je činjenicama.

„I naslov i podnaslov se prije svega odnose, uslovno i bezuslovno, na čitaoce u Srbiji zato što je u Srbiji daleko najviše i čitalaca i onih koji ne znaju, zato što neće da znaju, šta je istina o ratu na Kosovu. Nevezano da li nisu bili u prilici ili okreću glavu od ratova na prostorima bivše Jugoslavije. Naslov „Smeh pod vešalima“ je jedan psihološki iliti psihijatrijski izraz i označava nekoga ko je u bezizlaznoj životnoj situaciji ili je bukvalno na vješalima ili pred streljačkim strojem, a u takvoj situaciji se smije“, kaže Radovanović.

U međuvremenu ponovo je aktuelizirana kriza na Kosovu, ponavljaju se isti događaji i izgovorene riječi, a autor Radovanović, objašnjavajući naslov, tvrdi kako su ljudi na ovdašnjim prostorima svakodneno pod prijetnjama ili ucjenama, pa se nekad smiju ispod vješala, a nekada kukaju.

„Komparacija između 1991. i 2023. može se napraviti kada je u pitanju Beograd i Srbija, kao što se može praviti komparacija između ondašnjeg diktatora, nepresuđenog ratnog zločinca Slobodana Miloševića, i njegovog ministra informisanja iz 1998. godine Aleksandra Vučića. I jedan i drugi su likovi u knjizi, s tim što je Milošević pod nadimkom Vođa, a Vučić ima nadimak Ministar. Učinio sam to da ne bih pisao stalno ta imena jer imam veliku averziju prema njima”, kazao je Radovanović.

O eventualnoj katarzi u Srbiji Radovanović nije govorio, jer smatra kako je to za psihološku ili psihijatrijsku struku.

O knjizi je vrlo detaljno i precizno govorio prof. dr Enes Osmančević, koji je secirao ključne dijelove i karakteristike knjige koja daje mnoge odgovore na rat i zločine koji su počinjeni na Kosovu. Poslije Tuzle, promocija knjige „Smeh pod vešalima“ sutra će biti upriličena u Mostaru.

 

Izvor: Super TV/BKC/ANADOLIJA

Spread the love
Scroll to Top