Pripreme za 11. juli: Posmrtni ostaci 18 žrtava spremni za kolektivnu dženazu u Potočarima

 

U Memorijalnom centru Potočari – Srebrenica danas je održan drugi sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula 1995. godine, 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone Ujedinjenih nacija” Srebrenica.

Hamdija Fejzić, predsjednik Organizacionog odbora, istakao je da pripreme za obilježavanje 28. godišnjice genocida teku prema planu.

“Prema informacijama imamo 18 identifikovanih žrtava genocida za koje su porodice dale saglasnost za ukop 11. jula. Sigurno da će biti još žrtava koje će naći svoj vječni smiraj 11. jula. Uglavnom sve pripreme idu prema planu, pododbori rade svoj dio posla. Imamo obavezu prema žrtvama da sve pripremimo i da prođe sve bez problema. Na vrijeme smo krenuli sa pripremama”, istakao je Fejzić.

Munira Subašić, predsjednica udruženja “Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa”, je rekla da ovu godišnjicu posvećuju nestalim osobama.

“Svi moramo uložiti napore zbog žrtava. I ove godine imat ćemo dosta događaja, i saradnju, između ostalog i sa Svjetskim jevrejskim kongresom ovdje u Potočarima na konferenciji 10. jula”, rekla je Subašić.

Prema informacijama Instituta za nestale osobe BiH do sada je identifikovano 18 žrtava genocida kojima će 11. jula biti klanjana dženaza i obavljen ukop.

Spread the love
Scroll to Top