Partnerski odnos Vlade TK i lovačkih društava u Tuzlanskom kantonu

Savez lovačkih društava Tuzlanskog kantona zadovoljan je saradnjom koju ima sa Vladom Tuzlanskog kantona i podrškom koju Vlada putem resornog ministarstva pruža razvoju lovstva na području našeg kantona, istaknuto je danas na obilježavanju 28. godišnjice rada i djelovanja Saveza.

Ovoj svečanosti prisustvovali su premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK Fedahija Ahmetović. Ovomprilikom predsjednik Saveza Mensur Alić je premijeru Halilagiću, za uspješnu dosadašnju saradnju, uručio i simboličan poklon.
Naime, svake godine, kroz dva programa, Vlada nastoji podržati razvoj lovstva u našem kantonu.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

„Jedan dio odnosi se na Program kojim Vlada nastoji lovačkim društvima vratiti ona sredstva koja oni, kao naknadu za zakup sportsko-privrednih lovišta uplate u Budžet Tuzlanskog kantona, a Programom utroška sredstava prikupljenih po osnovu Zakona o šumama izdvojajamo nešto dodatnih sredstava za tekuće i kapitalne investicije u lovački društvima. Znamo da se ne radi o velikim sredstvima i da lovstvo treba podržati i znatno većim iznosom, ali to su naše trenutne mogućnosti“, rekao je premijer Halilagić ističući da je u svijetu lov izuzetno značajan i sa turističko-privredno-ekonomskog aspekta.

„U narednim godinama moramo početi razmišljati kako osim ovih projekata možemo i unaprijediti lovstvo na našem kantonu, a kako bi ono u određenoj mjeri bilo i generator razvoja. Mi smo to prepoznali i lovački turizam ima posebno mjesto i u nedavno usvojenoj Strategiji razvoja turizma Tuzlanskog kantona za period 2022-2027. Lovci kao turisti su veoma poželjni zbog načina i obima potrošnje i stoga trebamo u tome prepoznati razvojnu šansu i potencijal u lovačkom turizmu. Mi ćemo kao Vlada TK biti podrška Savezu lovačkih društava TK da svojim radom doprinesu razvoju lovne infrastrukture“, zaključio je premijer Halilagić.

Ministar Ahmetović se danas prisjetio i doprinosa i zajedničkih aktivnosti koje su realizirali Ministarstvo i lovačka društva, a u cilju zaštite usjeva na poljoprivrednim dobrima. „Iako mnogi, koji ne poznaju ovu oblast, lov smatraju štetnim i nehumanim sportom, ja se danas želim zahvaliti svim lovcima koji uzorno, poštujući pravila i norme lovstva, uz hobi čuvaju prirodu i hrane divljač u periodima nestašice hrane. Također, u prethodnom periodu pokazali ste se i kao naš i partner našim poljoprivrednicima, kada smo se zajedno borili protiv „najezde“ divljih svinja koje su uništavale poljoprivredne zasade i usjeve“, riječi su ministra Ahmetovića.

Spread the love
Scroll to Top