Ekološka akcija: Ronioci iz regije čiste i fotografiraju Neretvu ispod površine

Ronioci iz Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine počeli su akciju čišćenja sliva Neretve pod motom “Sve za našu Neretvu”.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Predvođeni domaćinima iz Ronilačkog kluba Mostar, ronioci iz regije čiste korito Neretve i akumulacije na rijeci.

Voditelj Ronilačkog kluba Mostar Branislav Stojkić u razgovoru za Anadolu kaže da je riječ o tradicionalnoj akciji.

“Osim ronjenja, jedna od naših djelatnosti je volontiranje u ekološkim sekcijama te na taj način pomaganje u očuvanju prirodnih bogatstava. Narasli smo do nivoa da imamo stotinu licenciranih ronilaca i da možemo organizirati velike akcije. Dolaze nam instruktori i ljudi koji se ronjenjem bave i po 40 godina”, rekao je Stojkić.

Čišćenje rijeke i okupljanje najboljih ronilaca regije nije jedini cilj projekta. Posebna pažnja posvećena je mladima i njihovoj edukaciji.

“Želimo uz sve osvijestiti mlade, napraviti generacijsku povezanost i osim ekološki – djelovati i edukacijski. Novitet je to što ćemo prvi put u Mostarskom jezeru raditi podvodnu fotografiju i snimati floru i faunu, a potom napraviti veliku izložbu. Vidjet ćete izbliza pastrmku, hercegovački kamen na dnu, ali i stvari ispod površine kojim su doprinijeli ljudi. Naša je želja prenijeti stvarno stanje”, navodi Stojkić.

Akciji su se pored ronilaca priključili članovi Udruženja “Lađari” i Planinarskog društva “Prenj” iz Mostara koji su podrška na kopnu.

Spread the love
Scroll to Top