Osude promocije filma “Heroji Halijarda”: SFF nastao kao umjetnički odgovor na zločine, ne može predstaviti četnike kao pozitivce

 

Brojne institucije, organizacije i istaknuti pojedinci najoštrije su osudili promociju srbijanskog filma Radoša Bajića “Heroji Halijarda” u okviru ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala (SFF).

Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo objavilo je da je na SFF-u promoviran četnički nacionalističko-šovinistički pokret kroz film “Heroji Halijarda”. Naveli su da je ovo protivno evropskim, civilizacijskim i zdravorazumskim vrijednostima, a sigurno i onim na kojima je ovaj festival stvoren i održavan.

“Građani Sarajeva i Ministarstvo kulture i sporta KS traže i očekuju transparentnost u definiranju odgovornosti za propust u ovom procesu, adekvatnije objašnjenje od zatečenosti, kao i plan saniranja posljedica izazvanih ovim propustom. Sarajevo je, kako brojni posjetitelji ovih dana kažu, za umjetnost i ljude otvoren grad. I jeste. Za biznis razgovore o filmovima koji promoviraju četničke pokrete i četničke vođe nismo otvoreni“, navode iz Ministarstva kulture i sporta KS.

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) saopštilo je da je sramno, antisarajevski, antibosanski i anticivilizacijski prezentirati četničku seriju i film na Sarajevo Film Festivalu, napominjući da je ‘“Heroji Halijarda” četnička drama Radoša Bajića’.

“Festival koji je nastao u opsadi Sarajeva kao umjetnički odgovor zločinu agresije na BiH i genocida nad njenim građanima, posebno Bošnjacima, kao odgovor opsadi Sarajeva ne može predstaviti četnike kao pozitivnu vrijednost. Historijska je istina, zasnovana na brojnoj dokumentacionoj građi da je četnički pokret fašističkog, ekstremno nacionalističkog, genocidnog karaktera“, navode iz IGK-a.

Ugledni bosanskohercegovački novinar i kolumnista Dragan Bursać također je reagovao na promociju filma “Heroji Halijarda” u okviru SFF-a.

“Ljudi, jeste li vi normalni??? Dopustili ste prezentaciju četničke serije i filma na Sarajevo Film Festivalu. Za one koji ne znaju ‘Heroji Halijarda”‘ je četnička drama Radoša Bajića. Hoću da vjerujem kako je ovo neistina“, naveo je Bursać na društvenim mrežama.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Informacija da je održana promocija pomenutog filma na SFF-u iznenadila je mnoge, izazvavši brojne negativne komentare u javnosti.

Iz SFF-a su ustvrdili kako navedeni sadržaj “nije bio dogovoren” i da “SFF neće dopustiti da se koristi za promociju istorijskog revizionizma bilo koje vrste”.

“U cilju objektivnog informisanja javnosti, želimo naglasati da navedeni film nije prikazan na festivalu, već su u okviru slotova za predstavljanje novih, budućih projekata, prikazani inserti filma koji je u produkciji. Naglašavamo da navedeni sadržaj nije bio dogovoren te da Sarajevo Film Festival neće dopustiti da se koristi za promociju istorijskog revizionizma bilo koje vrste“, kazala je Andrijana Copf, glasnogovornica Sarajevo Film Festivala, objavljeno je na web portalu televizije N1.

Na događaju u okviru SFF-a “CineLink Drama Showcase Telekoma Srbija” u utorak je održana promocija srbijanskog filma Radoša Bajića “Heroji Halijarda”.

U ovom filmu četničke snage predvođene ratnim zločincem Dražom Mihailovićem prikazuju se kao pozitivni akteri koji su pomogli u velikoj akciji spašavanja savezničkih snaga iza neprijateljskih linija u Drugom svjetskom ratu.

Akcija spašavanja savezničkih pilota je u organizaciji avijacije SAD-a u saradnji sa tadašnjom Jugoslovenskom vojskom u otadžbini četničkog generala Dragoljuba Draže Mihailovića trajala je od augusta do decembra 1944. godine.

Spread the love
Scroll to Top