Održana Sedamnaesta Večer Kur’ana Medžlisa Islamske zajednice Tuzla

Sedamnaesta Večer Kur’ana Medžlisa Islamske zajednice Tuzla održana je 31. decembra 2023. godine u Džamiji „Kralj Abdullah“ u Tuzli.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Učači Kur’ana ove večeri bili su kurra hafiz Mustafa Kizilcaoglu (Republika Turska), Mustafa-ef. Isaković (Sarajevo), hafiz Ahmed-ef. Alili (Ljubljana), hafiz Abdül Samet Baltaci (Republika Turska) i Mirza-ef. Ganić (Sarajevo). U programu je učestvovao i hor MIZ Tuzla Gazi Turali-beg a svoj veliki doprinos u organizaciji večeri Kur’ana u Džamiji “Kralj Abdullah” dali su Džematski odbor i imami džemata hafiz dr. Edin-ef. Peštalić i hafiz Ahmed-ef. Rahmanović. Voditelj svečanog programa bio je Esmir-ef. Hasanović.

“Dugi niz godina Medžlis IZ Tuzla organizira Večer Kur’ana, prisjećamo se 2006. godine kada je održana prva Večer Kur’ana, te je od tada mnogo učača Kur’ana iz Bosne i Hercegovine i drugih zemalja uzelo učešće. Od 2009. godine Izvršni odbor donio je odluku da se svake godine uruči priznanje za doprinos u izučavanju Kur’ana i kur’anskih nauka. Svojim dolaskom doprinosite ljepoti ove džamije i ovoj večeri, rekao je Ahmed-ef. Huskanović glavni imam Medžlisa IZ Tuzla tokom obraćanja prisutnima.
Ovogodišnje priznanje za doprinos u izučavanju Kur’ana i kur’anskih nauka uručeno je Behram-begovoj medresi Tuzla koja ove godine obilježava 30 godina obnovljenog rada. Priznanje je direktoru dr. Ahmedu Hatuniću uručio muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović, a nagradu predsjednik IO MIZ Tuzla prof. dr. Amir Karić.
“Želim se zahvaliti Medžlisu IZ Tuzla koji je ove godine Behram-begovu medresu Tuzla počastio vrijednim priznanjem. Priznanja su važna i draga ali su naročito posebna kada su dodjeljena iz razloga izučavanja, podučavanja i učenja Kur’ana. U ovih trideset godina dobili smo 99 hafiza. Ove generacije učenika i profesora došle su do prve stotine hafiza. Sigurn sam da ćemo u budućnosti podučiti stotine i hiljade novih hafiza ove škole, našeg naroda, grada i domovine”, istakao je dr. Ahmed Hatunić direktor Behram-begove medrese Tuzla.
Muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović ukazao je na značaj Behram-begove medrese u ovom vremenu.
“Odali smo priznanje najstarijoj i najpoznatijoj školi na ovom prostoru Behram-begovoj medresi, plemenitom vakifu Behram-begu i svim našim precima koji su bili ustrajni na ovom svijetlom putu sve do našeg vremena. Odajemo priznanje brojnim muderrisima ove škole danas na čelu sa direktorom Ahmed-ef. Hatunićem. Ovo priznanje je naša zahvalnost za veliki trud. Ponosni smo na hafize a za nekoliko mjeseci imat ćemo više od stotinu hafiza u okviru sekcije za hifz”, istakao je muftija Fazlović.
Snimak Večeri Kur’ana emitujemo na Super TV u petak u 21:15 sati.

 

Spread the love
Scroll to Top