Nezadovoljni sindikalisti na ulicama Banjaluke: Povećati plate za 160 KM

Pod sloganom “Nema predaje, istrajat’ se mora” u Banjaluci je danas održan protest radnika zaposlenih u javnoj upravi, unutrašnjim poslovima, pravosuđu i dijelu zdravstva jer im nisu povećane plate u skladu s prethodnim dogovorom s predstavnicima vlasti bh. entiteta Republika Srpska (RS).

Nakon okupljanja više stotina radnika u parku “Mladen Stojanović” u Banjaluci otišli su do Trga Krajine gdje su im se obratili predsjednici sindikalnih organizacija. Sindikalni predstavnici su tokom protestne šetnje u zgradi Vlade RS-a predali zahtjeve.

Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave RS-a, rekao je da su iz sindikalnih organizacija danas izašli da izraze nezadovoljstvo radom Vlade RS-a kao njihovog poslodavca.

“Vlada RS se prema jednom dijelu radnika kojima je poslodavac ponaša maćehinski dok se prema drugima ponaša odgovorno”, rekao je on i pojasnio da su ovi radnici uskraćeni na pravo posebnog iskazivanja naknade za topli obrok i naknade za regres.

Naglasio je da su predali zahtjev da se izmjene svi zakoni o platama i da se te naknade posebno izdvoje i da im se obezbijedi dodatnih 160 KM povećanja primanja za radnike.

“Drugi zahtjev se odnosi na hitnu uplatu doprinosa i rješavanje tog problema, jer je bruka i sramota da radnici u zdravstvu koji liječe ljude nemaju pravo na zdravstvenu zaštitu. Treći zahtjev se odnosi na prekovremeni rad. Čuli ste od kolega da imaju milionske sate, preko milion prekovremenih, a neplaćenih radnih sati i da su na taj način poklonili preko 13,5 miliona KM Vladi RS-a”, rekao je Marić.

Dodao je da četvrtim zahtjevom traže da Vlada RS-a konačno zaključi kolektivne ugovore za zaposlene u opštinskim i gradskim administracijama, jer su oni “prepušteni na milost i nemilost”.

Rekao je da su prije tri dana imali sastanak s predsjednikom, premijerom i ministrom finansija RS-a i da je dogovoreno da se ponovo sastanu u prvoj sedmici novembra.

“Ukoliko ne dođe do rješenja tog problema, mi ćemo se ponovo organizovati i u daleko većem i masovnijem broju izaći na ulice Banjaluke”, kazao je on.

Proteste su organizovali Sindikat uprave RS, Sindikat radnika unutrašnjih poslova RS, Strukovni sindikat doktora medicine RS, Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara RS, Samostalni sindikat radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti RS i Sindikat pravosuđa RS, povodom, kako su naveli “nepovećanja plata u skladu potpisanim Sporazumom o usklađivanju i povećanju plata i drugim nagomilanim problemima”.

Predsjednici šest sindikata u obraćanju okupljenim poručili su da traže da se primanja radnika povećaju za 160 KM i da neće odustati od borbe za prava.

 

Izvor: Super TV/AA

Spread the love
Scroll to Top