Na pomolu novo veliko arheološko otkriće u Gornjoj Tuzli

Prije tri godine u  Gornjoj Tuzli pronađeni su ostaci rimskog vodovoda što je zainteresovalo struku i cijelu javnost. Ovih dana dolaze nove vijesti o novim zanimljivim iskopinama.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

U dvorištu Munira Memiševića, nako obrade poljoprivrednog zemljišta, pronađeni su zanimljivi predmeti koji privlače pažnju arheologa.

“Prije nepune tri godine obrađivao sam svoj mali vrt u sklopu vikendice nedaleko od centra Gornje Tuzle i tom prilikom naišao na kamenice koje nisu bile obične. Malo po malo sam samostalno iz znatiželje kopkao okolo i počeo vaditi brojne ostatke novca, keramike, raznih dijelova posuda. Na tako malo prostora našao sam puno toga, te sve to sačuvao. Prošle godine mi je u goste dolazio jedan univerzitetski profesor koji mi je kazao kako je ovo vrijedna građevina. Samostalno sam čitao i istraživao brojne pretpostavke i naišao na podatak da se nekada u Gornjoj Tuzli nalazio Franjevački samostan na lokaciji 1,5 kilometara od centra Gornje Tuzle na lijevoj obali Jale što vjerujte po lokaciji odgovara u pedalj”- kazao nam je Munir Memišević, vlasnik ove parcele, te još dodao:

“O ovom lokalitetu i nalazištu obavijestio sam prije nekoliko dana i čelne ljude Franjevačkog samostana u Tuzli te direktora i arheologe iz Muzeja Istočne Bosne koji su me posjetili i ostali zatečeni prizorima koje su vidjeli uz konstataciju da je prerano bilo šta govoriti dok se ne obave detaljna ispitivanja”- dodaje Memišević.

Postoji mišljenje struke da se radi o Franjevačkom samostanu sv. Marije iz 14. vijeka za kojim se dugo traga.

Spread the love
Scroll to Top