Ministar vanjskih poslova BiH zatražio zvaničan stav Srbije u vezi s veličanjem ratnih zločina i zločinaca

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković pismom naslovljenim na prvog potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova Republike Srbije Ivicu Dačića oštro je osudio dešavanja uzrokovana veličanjem ratnih zločina i ratnog zločinca, generala Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, osuđenog za genocid u Srebrenici, a što je učinjeno u objavi dvije studentice iz Bosne i Hercegovine na društvenim mrežama, što je šef bh. diplomatije ocijenio neprihvatljivim.

“Iznenađen sam da umjesto osude ovakvog ponašanja, iz medija saznajem da im je za nagradu, ne za njihov poseban angažman u akademskom smislu i dobre rezultate, već za veličanje ratnih zločina, Republika Srbija odlučila dati stipendiju za nastavak školovanja u Beogradu”, navodi se u pismu.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Naglasio je da je Bosna i Hercegovina nedvojbeno posvećena razvijanju dobrosusjedskih odnosa i unapređenju regionalne saradnje te je podsjetio da je povodom nedavnog masakra nad nedužnom djecom u osnovnoj školi u Beogradu “Vladislav Ribnikar”, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine izrazilo duboko saosjećanje i proglasilo dan žalosti u cijeloj Bosni i Hercegovini.

“Očekujem pristup poštovanja prema žrtvama i saosjećanja prema familijama ubijenih i u genocidu u Srebrenici, a ne pristup u kojem institucije Republike Srbije pružaju utočište i nagrađuju one koji veličaju ratne zločine i zločince”, naglasio je Konaković.

Ministar je pismom upućenom potpredsjedniku Vlade i ministru vanjskih poslova Republike Srbije Ivici Dačiću zatražio zvaničan stav Republike Srbije u vezi najave da su institucije Republike Srbije spremne stipendirati veličanje ratnih zločina.

Spread the love
Scroll to Top