Međunarodni krivični sud dobio zahtjeve od pet država za istragu izraelskih napada na Gazu

Preporuke su stigle iz Južnoafrička Republika, Bangladeša, Bolivije, Komora i Džibutija, objavio je MKS.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Međunarodni krivični sud (MKS) u petak je saopćio da je primio zahtjeve od pet država za istragu izraelskih napada na Gazu.

Preporuke su stigle iz Južnoafrička Republika, Bangladeša, Bolivije i istočnoafričkih država Komora i Džibutija, rekao je glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda Karim Khan.

Prema Rimskom statutu suda, država ugovornica može prijaviti tužiocu situaciju u kojoj se čini da je počinjen jedan ili više zločina iz nadležnosti suda i zatražiti od tužioca da istraži situaciju kako bi utvrdio da li je jedan ili više konkretnih pojedinaca treba biti optužen za počinjenje tih zločina, objasnio je Khan.

Potvrdio je da njegov ured već istražuje situaciju u Palestini istragom koja je započela u martu 2021.

Khan je naveo da to uključuje ispitivanje radnji koje bi se mogle smatrati kršenjem Rimskog statuta od 13. juna 2014. u Gazi, na Zapadnoj obali i u istočnom Al-Qudsu.

“Istraga je u toku i pokriva porast neprijateljstava i nasilja od napada 7. oktobra 2023. godine. U skladu s Rimskim statutom, naš ured može istraživati zločine počinjene na teritoriji države članice i nad njenim državljanima”, rekao je Khan.

Tužilac je rekao da je na početku mandata u junu 2021. godine osnovao specijalizovani tim za napredak u istrazi situacije u Palestini.

“Kao što sam rekao tokom svoje nedavne posjete prelazu Rafah, u skladu sa svojim mandatom, ovaj jedinstveni tim se fokusira na prikupljanje, čuvanje i analizu informacija i komunikacija ključnih aktera u vezi s relevantnim incidentima”, rekao je Khan.

Ured je prikupio “značajnu količinu informacija i dokaza”, rekao je on i dodao: “Nastavljam ohrabrivati sve one koji imaju relevantne informacije da kontaktiraju moju kancelariju.”

Otkako je Izrael počeo bombardovati Gazu 7. oktobra, više od 12.000 Palestinaca je ubijeno, uključujući više od 5.000 djece i 3.300 žena, dok je 30.000 povrijeđeno.

Hiljade zgrada, uključujući bolnice, džamije i crkve, također su oštećene ili uništene u nemilosrdnim izraelskim zračnim i kopnenim napadima na opkoljenu enklavu.

 

Izvor: Super TV/AA

Spread the love
Scroll to Top