Čelić: 18 porodica dobilo socijalne stanove

Izgradnjom višestambenog objekta na području općine Čelić osigurana su stambena rješenja po sistemu neprofitnog socijalnog stanovanja za osamnaest porodica, koje su do sada boravile u kolektivnim centrima i alternativnom smještaju na području općine Čelić.  Objekat je izgrađen u okviru realizacije Projekta CEB II- „Zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem javnih stambenih rješenja“. 
Svečanost povodom uručenja ključeva budućim stanarima upriličena je ispred novoizgrađenog objekta.
Uručenju ključeva korisnicima prisustvovao je i federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar.
“Rok za realizaciju projekta CEB II je do kraja tekuće godine. Vlada FBiH tokom ovog mandata planira realizovati projekat CEB III i time zatvoriti sve kolektivne centre na području FBiH. Došli smo danas otvoriti objekat za 18 porodica i time trajno riješiti stambeno pitanje ovih ljudi.  Stambeno zbrinjavanje je jedno od temeljnih problema sa kojim se niko ne bi trebao suočavati i nadam se da ćemo u narednom periodu riješiti sve ostale slučajeve” ističe Nerin Dizdar ministar za raseljene osobe i ibjeglice FBiH.
Općina čelić kao i sve lokalne zajednice Tuzlanskog kantona prihvatila je značajan broj raseljenih i izbjeglih porodica koje su ii nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma ostale živjeti u Čeliću. Većina njih je uspjela obezbjediti krov nad glavom, međutima postoje i oni koji dugi niz godina žive u kolektivnim centrima.
“Mi smo devedesetih godina primili značajan broj raseljenih i izbjeglih porodica. Nakon ovog objekta sa 18 stanova krećemo u realizaciju izgradnje još jednog objekta sa 30 stanova. Iskreno se nadam da ćemo za dvije godine  sa novom zgradom u potpunosti zatvoriti kolektivne centre na području Čelića, kaže Admir Hrustanović načelnik općine Čelić.
Amela  Jusić živi sa suprugom i djetetom u iznajmljenoj kući. Danas su sretni s obzirom da su među 18 porodica koje su dobile ključeve stanova.
“Suprug je iz šehidske porodice, izgubio je oca tokom rata u Srebrenici. Zahvaljujemo se općini Čelić i ministarstvu za raseljene osobe i izbjeglice što su nam dodijelili stan. Do sada smo živjeli u kući i plaćali smo stanarinu, ovo će nam biti velika olakšica, rekla je Jusić.
Spread the love
Scroll to Top