Izraelska vojska pozvala građane da se pripreme za boravak u skloništima 72 sata

Izraelska vojska je u ponedjeljak uveče pozvala građane da se pripreme da ostanu u skloništima 72 sata i da se opskrbe s dovoljnim količinama vode i hrane.

“U jeku sukoba na različitim poljima, morate pripremiti potrepštine koje omogućavaju vama i vašim porodicama da ostanete u zaštićenom području do 72 sata”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da zalihe trebaju uključivati “tri litre vode po osobi dnevno, zalihe suhe i konzervisane hrane, baterijsko osvjetljenje ili baterijske lampe, radio na baterije i prenosive baterije za mobilne telefone”.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Vojska je također pozvala Izraelce da “stave u svoje torbe lijekove, prvu pomoć, lična dokumenta, novac i neophodne potrepštine za djecu i kućne ljubimce”.

Palestinska grupa otpora Hamas sa sjedištem u Gazi pokrenula je operaciju “Oluja Al-Aksa” protiv Izraela rano u subotu, ispalivši brojne rakete. Navodi se da je iznenadni napad bio odgovor na upade u džamiju Al-Aksa u okupiranom istočnom Jerusalemu (Al-Quds) i rastuće nasilje jevrejskih doseljenika.

Izraelska vojska je u znak odmazde pokrenula operaciju “Gvozdeni mačevi” protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

Broj Palestinaca koji su u Gazi poginuli u napadima izraelskih snaga porastao je na 687, saopćilo je u ponedjeljak Ministarstvo zdravlja sa sjedištem u Gazi. Takođe se navodi da je broj ranjenih dostigao 3.726.

S druge strane, Ministarstvo vanjskih poslova Izraela navodi da je u napadima iz Gaze najmanje 900 Izraelaca izgubilo život, a 2.616 je ranjeno, od kojih 157 teže.

Spread the love
Scroll to Top