Hrvatska: U Dubrovniku održan Mimohod sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici

Sudionici Mimohoda na simboličan su način obilježili 28. godišnjicu genocida u Srebrenici prošetavši Stradunom i bacivši u more u dubrovačkom portu ljiljane.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

U organizaciji Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Dubrovačko-neretvanske županije i Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Dubrovnika danas je na Stradunu već tradicionalno održan Mimohod sjećanja na žrtve Srebrenice, a u kojem je sudjelovao i predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica.

Ove se godine obilježava 28. godišnjica od srebreničkog genocida nad nesrpskim stanovništvom, a tim povodom, sudionici Mimohoda na simboličan su način obilježili ovu tužnu tragediju, prošetavši Stradunom i bacivši u more u dubrovačkom portu ljiljane. Na taj način prisjetili su se svih nedužno ubijenih i stradalih žrtava.

“U ime Grada Dubrovnika iznimna mi je čast što vam se mogu obratiti na iznimno tužan datum, tužan datum svih Bošnjaka, građana i mnogih obitelji Bosne i Hercegovine. Tužan je ovo dan za cijelu civilizaciju i čovječanstvo. U isto vrijeme moram kazati kako sam iznimno sretan i ponosan da na današnji dan, zajedno sa vama mogu koračati Stradunom, jer ova obljetnica važna je prije svega za kulturu sjećanja, ne za sijanje mržnje, nego za održavanje sjećanja na ljude, čija žrtva i danas vapi za pravdom, koju oni i njihove obitelji, na ovozemaljskom životu nisu dočekali.

I upravo zato je važno da svi mi, koji se držimo ljudima i čovjekom, koračamo danas Stradunom i sjetimo se kako male djece, tako i svih nevinih žrtava Srebrenice, ali i svih žrtava u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj tijekom Domovinskog rata. Nemojte nikada odustati u traženju pravde i održavanju sjećanja na vaše najmilije. Grad Dubrovnik je ponosan na današnje obilježavanje, a tako će biti i ubuduće. Hvala što ste došli pokloniti se i odati poštovanje nevinim žrtvama Srebrenice”, istaknuo je predsjednik Gradskog vijeća Potrebica.

Srebrenički genocid 1995. smatra se najtežim ratnim zločinom počinjenim na europskome tlu nakon Drugog svjetskog rata.

Spread the love
Scroll to Top