Hrvatska: Greenpace upozorava na opasne količine INA metana

 


“Od samog potonuća platforme “Ivana D”, Greenpeace poziva nadležne institucije i INA-u da ispitaju moguće emisije metana na svim odobalnim platformama, ali nakon dvije i pol godine niti nadležno ministarstvo niti INA nisu odgovorili niti se očitovali”, saopštio je Greenpeace.

ELKIRAM BANER 1
ELKIRAM BANER 2
etno kuhar najava web baner
A&M DIZAJN WEB BANER
NOVA LUKAVAC BANER ZA WEB
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

“Greenpeace in Central and East Europe (CEE)” navodi da je u posjedu podataka iz pouzdanih izvora, a u vezi sa zabilježenim koncentracijama metana oko određenog broja odobalnih plinskih platformi na sjevernom Jadranu.

“Koncentracije više od 100 ppm/m zabilježene su na devet promatranih platformi, dok su na tri od njih zabilježene vrijednosti više od 400, 500 pa čak i 1500 ppm/m. Iz razgovora sa stručnjacima iz ovog područja, Greenpeace saznaje da fosilna industrija obično šalje ekipe na teren kad se zabilježe očitanja iznad 200 ppm/m”.

“Mi u Greenpeaceu smatramo da su bilo kakve emisije tog štetnog, snažnog stakleničkog plina neprihvatljive, a kamoli koncentracije koje upućuju na značajne emisije poput onih primijećenih ovom prilikom. Međuvladin panel za klimatske promjene (IPCC) upozorava da svaki porast u globalnom zagrijavanju potiče sve intenzivnije i sve češće vremenske ekstreme. Ne smijemo se više kockati s budućnošću”, izjavila je Petra Andrić.

Prema podacima Međunarodne energetske agencije, svake godine iz naftno-plinskih radova oko 260 milijardi kubičnih metara metana dospije u atmosferu (IEA). Poslovanje industrije fosilnih goriva proizvelo je u 2020. godini gotovo 120 megatona metana, otprilike trećinu svih metanskih emisija proizvedenih ljudskim djelovanjem (IEA), navodi se.

 

Spread the love
Scroll to Top