Helez u Londonu razgovarao sa specijalnim izaslanikom Peachom

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, u funkciji zamjenika predsjedavajuće Vijeća ministara BiH, u utorak u Londonu se sastao sa specijalnim izaslanikom britanskog premijera za zapadni Balkan Stuartom Peachom.

Na sastanku u londonskom Domu lordova razgovaralo se o aktualnim temama iz odbrambenog resora BiH, s posebnim osvrtom na rusku agresiju u Ukrajini te mogućim implikacijama na Bosnu i Hercegovinu i regiju.

ELKIRAM BANER 1
ELKIRAM BANER 2
etno kuhar najava web baner
A&M DIZAJN WEB BANER
NOVA LUKAVAC BANER ZA WEB
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Helez je Peachu predstavio glavna postignuća sadašnjeg saziva Vijeća ministara BiH na ispunjenju 14 preduslova za otpočinjanje pregovora o punopravnom članstvu BiH u Evropskoj uniji.

Sagovornici su konstatovali da ruski utjecaj u regiji zapadnog Balkana treba shvatiti ozbiljno, jer remeti dalji razvoj demokratkih prilika u regiji, negativno utječe na strane investicije i koči dalji ekonomski i demokratski razvoj zemalja regije.

Helez je konstatovao da članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji ostaju glavni vanjskopolitički ciljevi BiH, čije ispunjenje jedino garantuje dalji razvoj, napredak i boljitak za sve građane i narode Bosne i Hercegovine.

U tom pogledu, sagovornici su se složili kako je od ključne važnosti dalji nastavak misije Snaga Evropske unije (EUFOR) u BiH, u čijem je mandatu zaštita slobode kretanje te mirnog i sigurnog okruženja u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Na kraju dana, izaslanstvo BiH će se sastati i s pomoćnikom ministra obrane UK za sigurnost Paulom Wyttom.

Spread the love
Scroll to Top