Helez u Londonu razgovarao sa specijalnim izaslanikom Peachom

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, u funkciji zamjenika predsjedavajuće Vijeća ministara BiH, u utorak u Londonu se sastao sa specijalnim izaslanikom britanskog premijera za zapadni Balkan Stuartom Peachom.

Na sastanku u londonskom Domu lordova razgovaralo se o aktualnim temama iz odbrambenog resora BiH, s posebnim osvrtom na rusku agresiju u Ukrajini te mogućim implikacijama na Bosnu i Hercegovinu i regiju.

Bajramska_akademija_Bec_TV (1)
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Helez je Peachu predstavio glavna postignuća sadašnjeg saziva Vijeća ministara BiH na ispunjenju 14 preduslova za otpočinjanje pregovora o punopravnom članstvu BiH u Evropskoj uniji.

Sagovornici su konstatovali da ruski utjecaj u regiji zapadnog Balkana treba shvatiti ozbiljno, jer remeti dalji razvoj demokratkih prilika u regiji, negativno utječe na strane investicije i koči dalji ekonomski i demokratski razvoj zemalja regije.

Helez je konstatovao da članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji ostaju glavni vanjskopolitički ciljevi BiH, čije ispunjenje jedino garantuje dalji razvoj, napredak i boljitak za sve građane i narode Bosne i Hercegovine.

U tom pogledu, sagovornici su se složili kako je od ključne važnosti dalji nastavak misije Snaga Evropske unije (EUFOR) u BiH, u čijem je mandatu zaštita slobode kretanje te mirnog i sigurnog okruženja u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Na kraju dana, izaslanstvo BiH će se sastati i s pomoćnikom ministra obrane UK za sigurnost Paulom Wyttom.

Spread the love
Scroll to Top