Grupa od 11 izraelskih zarobljenika koje je oslobodio Hamas stigla u Izrael

Izraelska vojska objavila je kasno u ponedjeljak da je 11 izraelskih zarobljenika koje je Hamas držao u Pojasu Gaze stiglo u Izrael u sklopu sporazuma palestinskom grupom postignut uz posredovanje Katara, Egipta i Amerike.

“Elitna jedinica izraelske vojske i snage Shabak (Službe opće sigurnosti) trenutno prate ove osobe, njih 11 koji su se vratili u Izrael”, navodi se u saopštenju vojske.

“Nakon početne procjene njihovog zdravlja, naše snage će pratiti ove osobe dok ne stignu do svojih porodica”, dodaje se.

Zvanična izraelska radiodifuzna uprava saopštila je da se među oslobođenima nalazi devetoro djece i dvije žene.

Također se navodi da je Hamas pustio šest zarobljenika iz Tajlanda.

Izraelski list “Yedioth Ahronoth“ objavio je da će tajlandski ministar vanjskih poslova Parnpree Bahiddha-Nukara doputovati u Izrael u utorak i sastati se sa oslobođenim Tajlanđanima.

Ministarstvo vanjskih poslova Katara saopštilo je da će 33 Palestinca – 30 djece i tri žene – biti oslobođeni večeras u zamjenu za oslobađanje 11 izraelskih zarobljenika.

Portparol ministarstva Majid Al-Ansari rekao je da među oslobođenim Izraelcima ima troje sa francuskim državljanstvom, dvoje s njemačkim državljanstvom i šestero s argentinskim.

Spread the love
Scroll to Top