Edi Rama u posjeti BiH: Želimo jačati odnose, radimo na otvaranju ambasade Albanije u BiH

 BiH ostaje privržena Berlinskom procesu, rekla je Borjana Krišto, nakon susreta sa albanskim premijerom.

Mi želimo jačati odnose između dvije države i radimo na tome da se otvori ambasada Republike Albanije u Bosni i Hercegovini, izjavio je u petak u Sarajevu premijer Republike Albanije Edi Rama.

Bajramska_akademija_Bec_TV (1)
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

On je danas stigao je u radnu posjetu BiH i u Sarajevu se sastao sa predsjedavajućom Savjeta ministara BiH Borjanom Krišto, a održan je i sastanak delegacija Savjeta ministara BiH i Vlade Republike Albanije.

Krišto je u obraćanju novinarima istakla da su razgovarali o dobrim i pijateljskim odnosima koji su bez otvorenih pitanja s naglaskom da ih treba učvršćivati. Dodala je da saradnja treba biti kroz intenziviranje razgovora i na ovom institucionalnom nivou i kroz politički dijalog.

Istakla je da je informisala Ramu o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i radu Savjeta ministara BiH.

“Jednostavno smo kazali da uz svu složenost koja postoji, kada su u pitanju i društveni i politički, pa i institucionalni odnosi u BiH, Vijeće ministara aktivno radi i čini iskorak na svemu onom što je fokusi i interes BiH, a prije svega, međusobno uvažavanje, dijalog i konsenzus oko svih pitanja koja će jamčiti stabilnost i evropsku budućnost BiH, što je jedan od naših zajedničkih vanjskopolitičkih ciljeva u BiH”, rekla je Krišto.

Dodala je da su naglasili da su fokusirani na 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije i da su na tom putu napravili veoma značajan iskorak i po drugim pitanjima koja su u nadležnosti Savjeta ministra BiH.

“U kontekstu toga informirali smo predsjednika Vlade o pripremama za peti stabilizacijski odbor Vijeća za implementaciju sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u Evropskoj uniji odnosno Briselu i Vijeće ministara se kroz koordinacijski mehanizam priprema za 19. srpnja kako bi bilo u spremno u potpunosti odgovoriti svemu onome što je bila zadaća i uvjeti koji su postavljeni pred BiH od strane Evropske unije, a naročito pri dobijanju kandidatskog statusa”, rekla je Krišto.

Dodala je da podržavaju sve inicijative regionalne saradnje i ostaju privrženi Berlinskom procesu. U tom kontekstu dodala je da su dva sporazuma u okviru Berlinskog procesa uputili prema instituciji Predsjedništva BiH, ali oko jednog sporazuma ne postoji politički pa ni institucionalni konsenzus.

“Nadamo se da ćemo uz dodatne napore u narednom periodu uspjeti doći do toga barem do trenutka kada bi se u Tirani trebao održati Samit Berlinskog procesa”, rekla je ona.

Dodala je da je u okviru drugih inicijativa, potrebno ostaviti prostora i vremena jer u BiH nisu spremni za druge inicijative. Prema njenim riječima, BiH iako je potpisnica Deklaracije o zajedničkom regionalnom tržištu, koja se zasniva na principima slobode kretanja ljudi, roba, usluga i kapitala, BiH je na prvom koraku – usvajanju akcijskog plana zajedničkog regionalnog tržišta.

 

“Nije tajna da mi štitimo interese Kosova i isto tako Berlinskim procesom želimo da postignemo slobodu kretanja, kao i za građane Kosova koji nailaze na teškoće, da bi to bilo kretanje samo uz pomoć lične karte”, rekao je Rama.

Dodao je da se nada da će i BiH po uzoru na Republiku Srbiju potpisati takav jedan sporazum.

Rama je rekao da je došao da bih informisao predsjedavajuću Savjeta ministara BiH o samitu Berlinskog procesa koji će se desiti u oktobru u Tirani. Dodao je da će šest zemlja balkanskog regiona zauzeti zajednički stav o svim pitanja koja ih se tiču, kako bi pokrenuli ova pitanja i stigli do cilja.

“Drago nam je da su to prepoznali i predstavnici evropske zajednice i da će nas podržavati u tome da svi zajedno postignemo naše ciljeve”, rekao je Rama.

Istakao je da su svjesni da Evropa kao prioritetnu posmatra situaciju u Ukrajini, ali Zapadni Balkan želi podršku.

“Evropska zajednica treba da nas podrži, samom tim što naše dobro ponašanje i naš trud treba da se nagradi. Zato što težnja da se izgradi mir treba da se nagradi. Želja naša da ostavimo prošlost iza nas, takođe treba da se nagradi”, rekao je Rama.

Ramu je na aerodromu po dolasku u Sarajevo dočekao ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković.

Albanskog premijera danas će primiti i član Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

Posjeta Edija Rame Bosni i Hercegovini dio je njegove balkanske turneje, u okviru priprema za naredni Samit u okviru Berlinskog procesa koji će biti održan sredinom oktobra u Tirani.

On je juče posjetio Skoplje i Prištinu, a danas će nakon Sarajeva otputovati i u Podgoricu, dok će se večeras sastati sa Aleksandrom Vučićem, predsjednikom Republike Srbije u Beogradu.

 

Izvor: Super TV/AA

Spread the love
Scroll to Top