Christian Schmidt u Potočarima: Niko ko želi bolju budućnost ne smije negirati genocid

Bajramska_akademija_Bec_TV (1)
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

“Na ovom mjestu i na današnji dan, zahvaljujući Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari i Svjetskom jevrejskom kongresu održavamo ovu veoma važnu konferenciju vezano za zajedničko pamćenje, a kako bismo obilježili ono što se dogodilo ovdje u Srebrenici. Ova konferencija je signal i znak svima da niko ko želi bolju budućnost ne smije negirati genocid i ne smije zanemarivati ono što se desilo”, istakao je Schmidt.

Naglasio je da “ne samo da je iznenađujuće nego je i šokantno da još uvijek, i toliko vremena nakon onoga što se dogodilo ovdje, ne možemo doći do zajedničkog stanovišta o dešavanjima iz prošlosti”.

Smatra da se mora ojačati sam rad i mogućnosti Memorijalnog centra u Potočarima.

“Da se radi kako na komemoraciji tako i edukaciji. Moramo osigurati da se svi oni koji ovdje borave osjećaju dobro. To se posebno odnosi na porodice žrtava protiv kojih se često na ružan način postupa, odnosno koje se često vrijeđaju na neprihvatljiv način”, dodao je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Schmidt.

Konferenciju organizuju Memorijalni centar Srebrenica, Svjetski jevrejski kongres i Udruženje “Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa”.

Delegacija svjetskog jevrejskog kongresa broji 17 osoba, a predvodi je Menachem Z. Rosensaft, potpredsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa.

Spread the love
Scroll to Top