BiH: Memorijalni let golubova povodom 28. godišnjice genocida u Srebrenici

U okviru obilježavanja 28. godišnjice genocida počinjenog u julu 1995. godine u Srebrenici, u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, u zrak su pušteni golubovi pismonoše.

Ekološko društvo za uzgoj i zaštitu sitnih životinja (EDZUP) iz Sarajeva i 28. godišnjicu genocida u Srebrenici obilježilo je memorijalnim letom golubova.

EDZUP od 2007. godine na svoj način učestvuje u obilježavanju tužnih godišnjica genocida u Srebrenici.

U mezarju Memorijalnog centra u Potočarima sutra će biti ukopani posmrtni ostaci 30 žrtava genocida počinjenog u julu 1995. godine nad stanovnicima “zaštićene zone UN-a” u Srebrenici.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Među 30 osoba koje će ove godine biti ukopane na kolektivnoj dženazi 11. jula nalaze se četiri maloljetnika. Najmlađa žrtva koja će biti ukopana ove godine jeste Elvir Salčinović, dječak koji je imao 15 godina kada je ubijen. Ubijen je na području Baljkovice, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani iz masovne grobnice Liplje kod Zvornika 2001. godine. Identifikovan je 2011. godine. Konačan smiraj naći će uz svoga oca Turabiju i brata Almira, koji su u Potočarima ukopani 2003. odnosno 2011. godine.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari do sada je ukopana 6.721 žrtva genocida koji je tadašnja Vojska Republike Srpske pod komandom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića počinila nad Bošnjacima 1995. godine u Srebrenici. Još uvijek se traga za oko 1.000 žrtava genocida.

Spread the love
Scroll to Top