BiH: U džamiji Kušlat kod Zvornika klanjan tradicionalni džuma-namaz

U džamiji na Kušlatu kod Zvornika danas je klanjan tradicionalni džuma – namaz, a hatib je bio hafiz Ahmed ef. Huskanović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzla.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

 U džamiji na Kušlatu kod Zvornika danas je klanjan tradicionalni džuma – namaz, a hatib je bio hafiz Ahmed ef. Huskanović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzla.

„Danas 25. augusta klanjali smo džuma-namaz u džamiji Kušlat ili kako ovo mjesto zovu gnijezdom sokolova. Još jednom smo se prisjetili naše tradicije i dobrih ljudi koji su živjeli na ovim prostorima i koji su izgradili džamiju. Muftija dr. Vahid ef. Fazlović, Medžlis Islamske zajednice Zvornik i džemat Drinjača ukazali su mi povjerenje i veliku čast da danas budem hatib. Obradovan sam činjenicom da je bio veliki broj vjernika i to pokazuje kako je džamija neophodna u životu muslimana. Selamim sve naše vjernike, ali i naše komšije uz želju da živimo u miru. Svako neka vjeruje u ono što treba i misli da treba, ali svoju djecu trebamo odgajati u miru i uvesti red u nas, među nas, naše porodice i naše društvo“, rekao je hafiz Ahmed ef. Huskanović.

Džamija Kušlat, izgrađena sredinom 15. stoljeća, nalazi se na stijeni visokoj 500 metara. Izgradili su je osmanlijski vojnici odmah po dolasku u Bosnu, i iz tog razloga se smatra prvom vojnom džamijom u Bosni i Hercegovini.

Džamija je u vrijeme agresije 1993. godine zapaljena, a u izvornom obliku i na istom mjestu obnovljena je 2013. godine. Upravo od posljednje obnove nastavlja se sa tradicijom iz prošlih vremena kada se posljednjeg petka u augustu klanjao džuma – namaz, a posljednjih nekoliko godina praksa je i da se jedan džuma-namaz u ramazanu obavi u ovoj džamiji.

 

Izvor: Super TV/AA

Spread the love
Scroll to Top