BiH: Brojni Mostarci na protestu protiv nasilja nad ženama i femicida

Nekoliko stotina građana i građanki Mostara okupilo se u znak protesta na Španskom trgu, nezadovoljni odnosom vlasti prema nasilju nad ženama, kojem sve češće svjedočimo posljednjih godina. Organizator je bila Inicijativa građanki Mostara, a zatraženo je da se problemu femicida konačno ozbiljno pristupi.

“Institucije još ništa nisu uradile. Zakazali smo u preventivnim mjerama. Žene trpe nasilje godinama. Zakazali smo u podršci, zaštiti… Žene koje prijavljuju nasilje, nažalost, uglavnom nemaju kuda, pa se vraćaju nasilnicima, postajući žrtve još većeg naselja. Djecu moramo educirati još od vrtića, preko škole, pa tek onda uređivati zakonske regulative za sve koji vrše nasilje, koji se usude podići ruku na ženu“, kazala je u ime organizatora Alisa Hajdarović.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Podsjetila je i na slučajeve nasilja nad ženama u Mostaru.

“Imali smo slučajeve zlostavljanja žene i djece. Nažalost, sudstvo i tužilaštvo su štitili tog nasilnika, pa su morali otići daleko. Imamo veliki broj žrtava, koje se nažalost obeshrabruju nasiljem. U Mostaru imamo Sigurnu kuću, međutim korisnice tu mogu provesti samo šest mjeseci. A, šta dalje? Šta ako nemaju novca za dalje? Djeci se mora obezbijediti školovanje, a majkama poslovi za obezbjeđenje egzistencije njihovoj djeci“, dodala je.

Učesnica protesta Ifeta Ćesir – Škoro je poručila da žene Mostara “šalju vrisak sa Španskog trga”.

“Došli smo do dna. Apel vlasti i medijima: ‘Pomozite nam da se izborimo. Nedopustivo je da gledamo prenos ubistva žene. Ni u najcrnjim mislima nisam mogla pomisliti da ćemo tome svjedočiti. Ponekad se žena ubija samo zato što je žena. Zato što nije napravila ručak, što je tražila platu koja je zarađena…“, navela je.

Ponudila je i rješenje za budućnost.

“Trebamo natjerati sistem da nešto radi. Tražimo da svako radi svoj posao. Da je dosad bilo tako, do ovoga ne bi došlo. Ne znamo koliko tamo negdje ima ovakvih ili sličnih porodica. Ima ih sigurno i u našem komšiluku. Ovo se dešava svakodnevno. I u našem gradu. Molim da se pomogne“, izjavila je Ćesir – Škoro.

Protesti u nekoliko gradova Bosne i Hercegovine pokrenuti su nakon višestrukog ubistva u Gradačcu.

Nizamu Hećimović u petak je brutalno pretukao, pa iz vatrenog oružja ubio njen partner Nermin Sulejmanović, a sve to prenosio je uživo na društvenoj mreži Instagram. Potom je u krvavom pohodu ubio još dvije i ranio tri osobe. Izvršio je samoubistvo nakon što ga je policija locirala.

Spread the love
Scroll to Top