Beograd: Paljenjem svijeća i instalacijom “Majčina marama” odata počast žrtvama genocida u Srebrenici

Pored paljenja svijeća, na skupu je prikazana umjetnička instalacija “Majčina marama”, u kojoj su simbolično vezivane marame jedna za drugu.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Nekoliko desetina građana upalilo je večeras svijeće na fontani pored kabineta srbijanskog prijedsednika Aleksandra Vučića na Andrićevom Vencu čime su obilježili 28. godišnjicu od genocida počinjenog nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine.

Građani su upalili svijeće sa željom da iskažu empatiju i solidarnost sa preživjelima i porodicama žrtava.

Komemorativnom akcijom građani su željeli da pošalju poruku o tome koliko je važno iskazivati poštovanje prema žrtvama genocida, koliko djelima toliko i javnim govorom, jer je to jedini način da se stvore uslovi u kojima se takav zločin više nikada neće ponoviti.

Pored paljenja svijeća, na skupu je prikazana umjetnička instalacija “Majčina marama”, u kojoj su simbolično vezivane marame jedna za drugu.

Ta instalacija posvećena je ženama koje su izgubile članove porodice u genocidu u Srebrenici i njihovoj borbi da odgvorni budu privedeni pravdi.

“Majčinu maramu” kreirali su Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa u saradnji sa Centrom za postkonfliktna istraživanja i Memorijalnim centrom Srebrenica.

“Marame i šalove srebreničke majke, sestre i supruge, ali i ostale žene širom Bosne i Hercegovine, regiona i svijeta, koriste u svakodnevnom životu, a srebreničke majke i prilikom molitvi i pomena svojim najbližima”, naveli su organizatori.

Među građanima koji su upalili svijeće bili su i poslanici srbijanskih proevropskih partija. Skup su obezbjeđivale jake policijske snage, nekoliko desetina uniformisanih i policajaca u civilu.

Spread the love
Scroll to Top