Abbas u UN-u: Rješavanje palestinskog pitanja ključ mira na Bliskom istoku

 Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas izjavio je u četvrtak da se mir na Bliskom istoku ne može postići bez osiguranja prava Palestinaca.

On je u obraćanju na 78. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) u New Yorku, upozorio Izrael da ne pretvara političku borbu u “vjerske sukobe”, podsjetivši na upade i kršenja islamskih i kršćanskih svetinja u Jeruzalemu.

“Izrael krši relevantne rezolucije Ujedinjenih naroda i odrekao se sporazuma iz Osla, a mi još uvijek imamo nadu da ćemo provesti vaše odluke o okončanju izraelske okupacije naše zemlje”, rekao je Abbas.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Abbas je pozvao šefa UN-a Antonija Guterresa da izvrši pripreme za međunarodnu mirovnu konferenciu kako bi proces zaustavljen zbog izraelske politike, mogao biti nastavljen.

“Konferencija bi možda bila posljednja prilika da se dvodržavno rješenje zadrži mogućim i da se spriječi ozbiljnije pogoršanje situacije”, rekao je Abbas.

Abbas je zahtijevao “praktične korake” za priznavanje palestinske države i punopravno članstvo u UN-u.

Tenzije širom Zapadne obale porasle su posljednjih mjeseci uslijed ponovljenih izraelskih napada na palestinske gradove.

Mirovni pregovori između Palestinaca i Izraelaca zaustavljeni su od aprila 2014. godine zbog odbijanja Tel Aviva da zaustavi izgradnju naselja i oslobodi palestinske zatočenike. Izrael je takođe izbjegao razgovore o dvodržavnom rješenju.

Spread the love
Scroll to Top