Na Kosovu počela proslava Kurban bajrama

Klanjanjem bajramskog namaza u svim džamijama na Kosovu počela je proslava Kurban bajrama.

Centralna manifestacija održana je u Sultan Mehmet Fatih džamiji u Prištini gde je bajramsku hutbu održao predsednik Islamske zajednice Kosova, muftija Naim Ternava.

Muftija je u prvom delu govorio o hadžu, koji je peta obaveza u islamu za one koji imaju mogućnost da putuju na hadžiluk. Istakao je da je ovaj bajram povezan sa klanjem kurbana čiji je cilj još više približavanje Bogu.

“Na ovaj praznični dan Kurban bajrama vernici širom sveta kolju kurbane. Svrha prinošenja žrtve je još veći pristup Bogu. Sećajući se i neprestano pominjući ime Allaha, Svemogući Bog kaže: Dao sam ti mnogo dobrih stvari u životu, zato se moli i žrtvuj za Boga svoga“, naglasio je Ternava.

Kosovski muftija je imao i više poruka tokom svom govora. Kazao je da su sve vrste nasilja protiv islamskih vrednosti, a da je najopasnije nasilje unutar porodice. Muftija je istakao da nasilje unutar porodice u najvećem broju slučajeva ostaje skriveno i nekažnjivo. On je kazao da nasilje nije sredstvo za rešavanje problema, te da je potrebno porodično vaspitanje i institucionalno i društveno organizovanje kako bi se sprečilo nasilje i degredacija porodice.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Muftija je ukazao i na veliki problem odlaska stanovništva iz zemlje, posebno mladih, koji zaboravljaju albanski jezik, svoju tradiciju i običaje. Pozvao je kosovske institucije da se što brže i jako ozbiljno pozabave ovom problematikom i da spreče odlazaka mladih, stvarajući im ekonomske uslovi da ostanu u svojoj domovini.

Muftija Ternava je govorio i o bezbedonosti na Kosovu, istakavši da na severu zemlje već više meseci postoje tenzije i nestabilnost.

On je poručio da Vlada, kao i sve druge domaće i međunarodne institucije, treba više da doprinesu svim svojim mogućnostima na smirivanju situacije i smanjenju tenzija. Poručio je da sve probleme treba rešiti putem dijaloga i izbegavajući moguću upotrebu nasilja.

“Vrednujemo rad naših institucija i međunarodne zajednice na doprinosu datom na smirivanju situacije i uspostavljanju reda i bezbednosti. Kosovo ima svoje granice, svoju suverenost, ima Ustav koji treba da se poštuje u svim okolnostima kako bi se sačuvao amanet palih heroja i amanet naroda koji je dao poverenje svojim izabranim predstavnicima”, kazao je muftija.

Dodao je da se molimo ovih prazničnih dana da na Kosovu vladaju mir i harmonija, suživot i tolerancija, bezbednost i poštovanje. Završio je rečima “Da Bog čuva našu domovinu”.

Spread the love
Scroll to Top