31. godišnjica od pogibije maloljetnog borca A RBiH Hasiba Đulovića – Sibe

Udruženje “Maloljetni borci A RBiH – Grad Tuzla” u subotu i nedjelju u MZ Pasci obilježilo 31. godišnjicu od pogibije maloljetnog borca Hasiba Đulovića – Sibe. 

Bajramska_akademija_Bec_TV (1)
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Obilježavanje je počelo u subotu polaganjem cvijeća, učenjem tehvida i posjetom porodici, a nastavljeno je u nedjelju sportskim aktivnostima, defileom, polaganjem cvijeća i kulturno-vjerskim programom.

“Drage majke, očevi, sestre, supruge, djeco poginulih ovo je dan  kada obilježavamo godišnjicu pogibije našeg maloljetnog borca Hasiba Đulovića – Sibe. Također danas se prisjećamo svih 26. šehida – poginulih boraca A RBiH iz Pasaca koji su dali svoje živote za državu Bosnu i Hercegovinu. Pokušaj agresora da uništi jedan narod nije uspio iz razloga što su se pojavile patriote. Među tim patriotama bili su i maloljetni dobrovoljci. Nismo imali izbora, morali smo braniti i odbraniti našu domovinu Bosnu i Hercegovinu. Samo u zoni Drugog korpusa bilo je 4297 maloljetnih dobrovoljaca, a od tog broja 440 žena. Ovo je najmanje što možemo uraditi za naše šehide. Drago mi je što danas vidim zavidan broj djece i mladih na koje moramo prenositi istinu o dešavanjima iz proteklog rata kako se i njima ne bi desio pokolj”, rekao je Kadir Hajdarević predsjednik udruženja “Maloljetni borci A RBiH – Grad Tuzla.

 

Punu podršku organizaciji obilježavanja dali su MZ Pasci, džemat Pasci i JU OŠ “Pasci”.

“Hvala Vam od srca što ste došli u našu mjesnu zajednicu i podijelili emocije sa nama. Cilj nam je da u ova dva dana prenesemo poruku borbe najboljih sinova našeg džemata. Također imamo cilj da školsku djecu i polaznike mektebske pouke upoznamo sa ljudima koji su omogućili svima nama slobodu. To su naši najbolji uzori i najbolji sinovi” rekao je prilikom obraćanja Benjamin-ef. Smajlović imam džemata Pasci.

Učenici JU OŠ “Pasci” pisanjem eseja, pjesama i stvaranjem likovnih radova uzeli su učešće u ovogodišnjem obilježavanju. Tročlani žiri sastavljen od učitelja i nastavnika odabrali su najbolje radove koji su nagrađeni medaljama i zahvalnicama.

Za najbolji likovni rad proglašen je rad učenice Emine Đulović,  Elmana Đulović napisala je najbolju pjesmu, a za najbolji esej proglašen je rad učenice Medine Vidović. Također su uručene medalje i pehari za najbolje sportiste.

Pogledajte reportažu emitovanu u nedjeljnom izdanju emisije “Vikend je” na Super TV. Snimak produžene reportaže emitujemo u petak od 21:15 sati na Super TV.

 

 

 

 

 

Spread the love
Scroll to Top