Vlada Tuzlanskog kantona: Preduslovi za uvođenje fizičke i tehničke zaštite u školama

Vlada Tuzlanskog kantona donijela Uredbu o obezbjeđenju i provođenju odgovarajuće tehničke i fizičke zaštite u osnovnim i srednjim školama Tuzlanskog kantona.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Kao jedan od segmenata odgovora na upotrebu vatrenog oružja u OŠ „Lukavac Grad“, a u cilju prevencije sličnih događaja u budućnosti, kako je to i ranije najavljeno, Vlada je danas donijela Uredbu o obezbjeđenju i provođenju odgovarajuće tehničke i fizičke zaštite u osnovnim i srednjim školama Tuzlanskog kantona.

Ovim dokumentom propisan je nivo i sadržaj tehničke i fizičke zaštite u osnovnim i srednjim školama Tuzlanskog kantona, te obaveze provođenja odgovarajućeg postupka javne nabavke.
Uredbom je definisano da tehnička zaštita obuhvata: videonadzor, protuprovalnu zaštitu i protuprepadnu zaštitu, a u cilju postizanje većeg stepena sigurnosti i sigurnog okruženja, škola može sa ovlaštenom agencijom za zaštitu ljudi i imovine zaključiti ugovor o obavljanju poslova fizičke zaštite.

Fizička zaštita vršila bi se u vrijeme organizovanja nastave, odnosno 15 minuta prije početka nastave, pa do završetka nastave, odnosno tokom boravka učenika i uposlenika u školi. Ovom Uredbom su definisani detalji, načini osiguranja i postupanja u cilju osiguranja ove mjere.

Spread the love
Scroll to Top