Vlada Tuzlanskog kantona podržala i drugu fazu izgradnje pijace u Banovićima

Banovići bi u 2025. godini trebali dobiti modernu pijacu, što je jedan od značajnijih projekata u ovoj lokalnoj zajednici. Izgradnja je planirana kroz tri faze, a u toku je druga, a Vlada Tuzlanskog kantona osigurala je podršku od skoro 650.000 KM.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Danas je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Fedahija Ahmetović sa načelnikom Općine Banovići potpisao Ugovor o prijenosu sredstava za ove namjene. Kako je rečeno, od ukupno tri faze ovog projekta, dvije faze se odnose na zacjevljenje korita rijeke Litve, čime se stvaraju uslovi za gradnju objekata u okviru pijace.

„Za nas to znači mnogo s obzirom da trenutni pijačni prostor u Banovićima nije funkcionalan, ne ispunjava osnovne tehničke uslove u skladu sa Zakonom o trgovini. Ovo je generacijski projekat koji će koštati oko četiri miliona KM kad se završi”, načelnik Općine Banovići navodi Bego Gutić.

Obje dosadašnje faze projekta izgradnje pijace naišle su na sluh i razumijevanje Kantonalne vlade.

„250 hiljada KM je preneseno iz prošle godine i iz ove godine, iz vodnih naknada smo osigurali dodatnih 400 hiljada KM, što čini ukupno 650.000 KM podrške za ovaj projekat. Značaj ovog projekta je u tome što regulišemo jedan vodotok. Imajući u vidu da situacije izlijevanja rijeka iz svojih korita nisu više rijetkost, sanacije i uređenja vodotoka su u fokusu našeg rada. Ovaj projekat će osigurati vodotok i samim tim doprinijeti sigurnosti građana”, istaknuo je danas ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK Fedahija Ahmetović.

Uporedo sa ovim projektom Općina radi i na drugim aktivnostima kako bi građani dobili modernu pijacu.

„Ovih dana smo pokrenuli i eksproprijaciju bespravno izgrađenih objekata na tom prostoru, tako da očekujemo sljedeće godine nastavak i intenziviranje radova. Nakon što zacijevimo korito rijeke Litve, slijedi nam asfaltiranje površine i prostora, izgradnja potrebnih sadržaja koji su sastavni dio pijace u skladu sa Zakonom o trgovini”, kaže načelnik Gutić. Današnjem činu potpisivanja ugovora prisustvovala je i ministrica za boračka pitanja u Vladi TK Senada Dizdarević.

Spread the love
Scroll to Top