Vlada FBiH za sljedeću godinu ograničila povećanje cijena struje do 20 posto

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je u utorak odluku o uvođenju posebnih mjera kontrole cijena snabdijevanja električnom energijom za 2024. godinu, odnosno ograničenju povećanja cijena do 20 posto.

“Ova odluka ima za cilj zaštiti krajnje kupce, koji se električnom energijom snabdijevaju u okviru usluge tržišnog snabdijevanja, od ekstremnog povećanja cijena. Danas donesenom odlukom se tokom 2024. godine ograničava povećanje cijena snabdijevanja električnom energijom za krajnje kupce do 20 posto maksimalno u odnosu na prethodnu godinu, pri čemu se isto odnosi na ugovore koji se zaključuju na period do 31. decembar 2024. godine”, saopšteno je iz Vlade Federacije BiH.

Dodaje se da odredbe današnje odluke ne sprječavaju krajnjeg kupca da na tržištu slobodno izabere snabdjevača po tržišnim uslovima, te da se odluka ne primjenjuje na rezervne i javne snabdjevače.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Iz Udruženja poslodavaca u Federaciji BiH (UPFBiH) izražavaju nezadovoljstvo “odlukom Vlade Federacije BiH da ograniči, a u suštini, poveća cijenu električne energije za 20 posto za privredna društva u Federaciji BiH za sljedeću godinu”.

“Zakonom o električnoj energiji u FBiH mnoga privredna društva će preći sa javnog na tržišno snabdijevanje, čime će Elektroprivreda BiH dodatno zaraditi između 25 i 28 miliona KM. No, to očigledno nije dovoljno pa će se svi problemi poslovanja Elektroprivrede BiH prebaciti na teret privrede, odnosno građana”, naglasio je Adnan Smailbegović, predsjednik UPFBiH.

Podsjeća da je u prethodne dvije godine električna energija za privredna društva u FBiH već poskupila za 44 posto, a sa najnovijim povećanjem cijena to poskupljenje će iznositi oko 72,8 posto.

“Privrednici u FBiH se suočavaju sa još jednim bespotrebnim nametom koji dodatno pogoršava poslovni ambijent u FBiH i, vjerovatno, uzrokovati pad privrednih aktivnosti u narednoj godini”, istakao je Smailbegović.

Spread the love
Scroll to Top