Visoki predstavnik u BiH Schmidt posjetio Ahmiće i odao počast žrtvama

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt posjetio je Ahmiće i odao počast žrtvama ratnih zločina počinjenih u aprilu 1993. godine. 
Svi mi moramo dati sve od sebe da se strašni zločini nikada ne ponove i da se nikome ne pruži prilika da ih ponovi. S tim u vezi, želim jasno reći da su nedavne izjave Darija Kordića, osuđenog ratnog zločinca i osobe odgovorne za događaje u Ahmićima, za svaku osudu, rekao Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt.
“Za pomirenje je neophodno da cjelokupno društvo uloži napor kako bi žrtve bile poštovane i kako bi se prihvatila istina o onome što se dogodilo. Svi moraju da se suoče sa prošlošću. Oni koji su osuđeni i koji su odslužili zatvorske kazne ne trebaju se oglašavati u javnosti, osim kada govore o obeštećenju i iskazivanju poštovanja prema žrtvama. Negiranje ili umanjivanje ratnih zločina predstavlja jasnu uvredu za žrtve i preživjele. Svi mi moramo dati sve od sebe da se strašni zločini nikada ne ponove i da se nikome ne pruži prilika da ih ponovi. S tim u vezi, želim jasno reći da su nedavne izjave Darija Kordića, osuđenog ratnog zločinca i osobe odgovorne za događaje u Ahmićima, za svaku osudu. Uspješno pomirenje, gdje se žrtve i preživjeli poštuju i ne zaboravljaju, suštinski je važno kako bi se otvorio neopterećen put ka boljoj budućnosti. Da bi ovi napori urodili plodom, oni koji negiraju genocid ili ratne zločine, kao i oni koji veličaju ratne zločince, moraju biti najstrože zakonski kažnjeni. Naglašavam koliko je bitno poštivanje zakona za one na koje se on može odnositi. Vidim da postoji hitna potreba za uključivanjem ratnih zločinaca osuđenih u Hagu u krivičnu evidenciju Bosne i Hercegovine”, rekao je visoki predstavnik Schmidt.

 

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

 

Spread the love
Scroll to Top