Vijeće ministara BiH bez kvoruma, o Danu žalosti nakon ubistava u Gradačcu odlučuju entitetske vlade

Vijeće ministara nije imalo potreban kvorum za odlučivanje, na sjednici na kojoj je trebao biti razmatran prijedlog odluke o proglašenju 16. avgusta Danom žalosti u BiH zbog tragedije u Gradačcu.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na 8. vanrednoj telefonskoj sjednici nije imalo potreban kvorum za odlučivanje, na kojoj je trebao biti razmatran prijedlog odluke o proglašenju 16. avgusta 2023. godine Danom žalosti u Bosni i Hercegovini zbog tragedije u Gradačcu.

“Na telefonskoj izvanrednoj sjednici nije osiguran kvorum za rad i odlučivanje Vijeća ministara BiH tijekom glasovanja, koje je bilo otvoreno danas u razdoblju od 9.30 do 12.00 sati”, saopšteno je iz Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Prethodno je danas Vlada bh. entiteta Republika Srpska (RS) donijela, na telefonskoj sjednici, odluku da se 16. avgust proglasi Danom žalosti u RS-u zbog tragičnih i nemilih događaja koji su se dogodili u Gradačcu.

U saopštenju nakon sjednice je navedeno i da Vlada RS-a očekuje da istu odluku donese i Vlada entiteta Federacija BiH.

“Tog dana zastave na institucijama će biti spuštene na pola koplja, televizijske i radijske sadržaje, kao i sve sportske i zabavne manifestacije planirane za taj dan potrebno je prilagoditi Danu žalosti”, naveli su iz Vlade RS-a.

Očekuje se da će Vlada Federacije BiH danas održati hitnu sjednicu kako bi 16. avgust proglasili Danom žalosti na prostoru tog entiteta.

Nermin Sulejmanović u petak je počinio trostruko ubistvo u Gradačcu, te nakon što ga je locirala policija, počinio samoubistvo.

U krvavom pohodu u kojem je prvo pretukao i ubio svoju partnericu i majku maloljetnog djeteta Nizamu Hećimović, ubio je još dvije osobe – oca i sina (23), te hicima iz vatrenog oružja ranio nekoliko osoba.

Danas, na dan dženaze i ukopa Nizame Hećimović, Dan žalosti je u Tuzlanskom kantonu i Brčkom.

Spread the love
Scroll to Top