Veliko nevrijeme pogodilo Sloveniju: Poplave i evakuacije, pokrenuta i klizišta

 

Jako nevrijeme pogodilo je sjeverne, zapadne i centralne dijelove Slovenije usljed čega je došlo do poplava velikih razmjera.

minhen kairo umra dec 2023 web
Banner Zux-4 Kalesija
1logo
A&M DIZAJN WEB BANER
NOVA LUKAVAC BANER ZA WEB
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Jako nevrijeme pogodilo je sjeverne, zapadne i centralne dijelove Slovenije usljed čega je došlo do poplava velikih razmjera.

Prema do sada dostupnim podacima, vrijeme i katastrofalne poplave koje su zahvatile cijelu Sloveniju odnijele su tri ljudska života, navode slovenski mediji, a objavila je novinska agencija STA.

Slovenski državljanin poginuo je na području Kamnika, a dvoje državljanina Holandije poginulo je u planinama na području Kranja. Okolnosti smrtnih slučajeva se još utvrđuju, potvrđeno je za STA u Opštoj upravi policije.

Policija još istražuje okolnosti koje su doveli do smrti, ali prema do sada dostupnim informacijama, čini se da su sve tri žrtve mogle nastradati u poplavama ili nevremenu.

“U Kamniku se procjenjuje da bi smrt mogla biti posljedica poplava, dok se u planinama smatra da je smrt nastupila od udara groma. Okolnosti smrti se još utvrđuju”, naglasila je za STA Maja Adlešič Ciperle iz Opšte uprave policije.

Policija je jutros obaviještena o pogibiji slovenačkog državljanina na području Kamnika, a u četvrtak navečer je obaviješteno da su dva strana državljanina nestala u planinama na području Kranja. Više informacija biće dostupno kada policijski službenici završe sa uviđajem, rekla je Adlešič Ciperle.

Zbog jake kiše, koja od četvrtka uveče stvara probleme u pojedinim dijelovima Slovenije, mnoge vatrogasne ekipe su na terenu cijelu noć.

Prema podacima Uprave za zaštitu i spašavanje, u posljednjih 12 sati zabilježeno je više od 1.000 incidenata, a u pomoć su ljudima pritekli vatrogasci iz 168 vatrogasnih jedinica. Evakuisani su ljudi iz tri kampa.

Poplave su zahvatile i Korošku i Zgornjesavinjsku kotlinu. U Koruškoj su mnoge ceste zatvorene za saobraćaj, rijeke su već prešle svoje obale, mnoge kuće i podrumi su poplavljeni, a pokrenuta su i mnoga klizišta, rečeno je za STA u Upravi za zaštitu i spašavanje u Sloveniji.

Izvor: Super TV/AA
Spread the love
Scroll to Top