UN o izraelskoj naredbi za evakuaciju: Napadi na medicinske ustanove zabranjeni međunarodnim pravom

Napadi na medicinske ustanove zabranjeni su međunarodnim humanitarnim pravom, izjavila je za Anadolu Ravina Shamdasani, glasnogovornica Visokog povjerenika UN-a za ljudska prava (OHCHR) povodom izraelske naredbe da se bolnica na sjevernu Pojasa Gaze evakuiše.

“Međunarodno humanitarno pravo zahtijeva od strana u sukobu da primjenjuju, u najmanju ruku i između ostalih zahtjeva, da se ranjeni i bolesni moraju zbrinjavati bez diskriminacije”, rekla je Shamdasani.

Dodala je da su “zabranjeni napadi na medicinske ustanove, medicinsko osoblje i ranjene i bolesne”.

Organizacija Ljekari bez granica saopštila je da je Izrael u petak najprije dao bolnici Al Awda u Gazi samo dva sata za evakuaciju, a zatim je to odgodio do 6 sati ujutro po lokalnom vremenu.

Nakon naredbe za evakuaciju, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je Izrael da poništi zahtjev o evakuaciji bolnice, rekavši da bi time pacijenti bili dovedeni u životnu opasnost.

Izraelska vojska je u petak upozorila 1,1 milion stanovnika sjeverne Gaze da se evakuišu u roku od 24 sata i krenu na jug.

Direktor bolnice Al Awda na sjeveru Gaze Ahmed Muhanna izjavio je da je osoblje te ustanove odbilo izraelski zahtjev za evakuaciju i dodao da imaju pacijente u teškom stanju koje nije moguće transportirati.

Muhanne je za Anadolu kazao da je u petak dobio od izraelske vojske zahtjev za evakuaciju bolnice u gradu Jabalia, ali da to nije moguće izvesti.

“Neki pacijenti su evakuisani, ali neki drugi zbog teškog stanja ne mogu da budu prebačeni”, dodao je on, ukazujući da bolnica pruža intenzivnu medicinsku njegu za pet pacijenata.

On je kazao da je osoblje bolnice, uključujući 35 ljekara i medicinskih radnika, odlučno da ostane u bolnici i pruža zdravstvenu zaštitu pacijentima.

Spread the love
Scroll to Top