Ukrajina tvrdi da napreduje u kontraofanzivi protiv ruskih snaga

Kijev je u četvrtak objavio da njegove snage napreduju u više pravaca tokom kontraofanzive, uključujući i pravac prema Bahmutu, glavnom žarištu u ratu Rusije i Ukrajine.

“Na istoku neprijatelj nastavlja koncentrisati značajnu količinu snaga i resursa i povlači rezerve iz drugih pravaca. Konkretno, neprijateljska jedinica amfibijskih jurišnih trupa premještena je s juga na istok”, objavila je zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Hanna Maliar na Telegramu.

minhen kairo umra dec 2023 web
Banner Zux-4 Kalesija
1logo
A&M DIZAJN WEB BANER
NOVA LUKAVAC BANER ZA WEB
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Maliar je dodala da ukrajinske snage i dalje izvode uspješne ofanzivne akcije u pravcu Bahmuta, kao i regiona Berdjansk i Mariupolj, gde “postoji napredak u svim pravcima”.

Prema njenim riječima Rusija je povećala broj raketnih i vazdušnih napada, kao i artiljerijskih i minobacačkih napada, a ukrajinske snage suočavaju s jakim otporom.

“Neprijatelj svim silama pokušava spriječiti napredovanje naših trupa. Istovremeno, ofanziva se nastavlja u nekoliko pravaca, naši branioci postepeno, ali sigurno idu naprijed i nanose značajne gubitke neprijatelju”, rekla je ona.

Ruske vlasti još nisu komentarisale ove tvrdnje.

Prethodno je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio da ukrajinska vojska poduzima “odgovarajuće kontraofanzivne i defanzivne akcije” protiv Rusije na prvoj liniji fronta.

 

Spread the love
Scroll to Top