U Teočaku obilježena godišnjica pogibije narodnog heroja Hajrudina Mešića

U Teočaku i Sapni obilježena je 31. godišnjica od pogibije Hajrudina Mešića, narodnog heroja i brigadnog generala Armije Republike Bosne i Hercegovine. Srce jednog od najvećih sinova koje je imala Bosna i Hercegovina prestalo je kucati 30. oktobra 1992. godine kada je Mešić sa svojom brigadom krenuo u deblokadu zvorničke Kamenice i Srebrenice.

Na tom putu u eksploziji granate u mjestu Nezuk poginuo je Mešić, a akcija boraca Armije RBiH je okončana. Nikada više u agresiji na Bosnu i Hercegovinu jedinice Armije RBiH na tom području nisu bile tako blizu spajanja kao tih oktobarskih dana 1992. godine i nikada nije izvršena deblokada Srebrenice što je u konačnici rezultiralo genocidom nad Bošnjacima u julu 1995.

Inače, obilježavanje godišnjice pogibije Hajrudina Mešića počelo je promocijom knjige Mevludina ef. Hrnjića “Svjedok srebreničkog genocida”, a održan je i malonogometni turnir u novootvorenoj sportskoj dvorani u Teočaku.

Jučer su delegacije posjetile porodicu Hajrudina Mešića, a upriličena je i akademija u Teočaku. Jutros su delegacije obišle mjesto pogibije u Nezuku, a potom su posjetili šehidsko mezarje gdje je proučen ja’sin, održan čas historije o liku i djelu Hajrudina Mešića, te na kraju proučen tevhid u džamiji u Sniježnici.

“Kapetan Hajro“ dobitnik je priznanja “Zlatni ljiljan” i “Zlatna policijska značka”, a posthumno je unaprijeđen u čin brigadnog generala Armije RBiH i odlikovan Ordenom narodnog heroja oslobodilačkog rata Armije RBiH.

Iza brigadnog generala Hajrudina Mešića ostali su supruga Radenka, sin Zlatko i kćerka Lejla.

Više fotografija objavit ćemo na našem oficijelnom facebook profilu.

Spread the love
Scroll to Top