U sukobu u Gazi ubijeno 36 novinara, najviše od 1992.

Najmanje 36 novinara i medijskih radnika ubijeno je od izbijanja rata u Gazi 7. oktobra, saopštio je u ponedjeljak Komitet za zaštitu novinara (CPJ).

Sindikat za slobodu medija sa sjedištem u New Yorku saopštio je da je među poginulima 31 palestinski novinar, četiri Izraelca i jedan Libanac.

Saopšteno je i da je osam novinara povrijeđeno, tri su nestala, a osam novinara je uhapšeno.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Dodaje se da su sukobi u Gazi najsmrtonosniji period od četiri sedmice za novinare koji su pratili sukobe otkako je CPJ počeo dokumentovati smrt novinara 1992. godine.

CPJ je rekao da istražuje i brojne izvještaje o ubijanju, nestanku, pritvaranju, ranjavanju ili prijetnjama drugih novinara, kao i o oštećenjima medijskih kancelarija i domova novinara.

“CPJ naglašava da su novinari civili koji obavljaju važan posao u vrijeme krize i da ne smiju biti na meti zaraćenih strana”, rekao je Sherif Mansour, koordinator programa CPJ-a za Bliski istok i Sjevernu Afriku.

On je dodao: “Novinari širom regiona podnose velike žrtve da bi izvještavali o ovom sukobu. Naročito su oni u Gazi platili i nastavljaju plaćati cijenu bez presedana i suočavaju se s sve većim prijetnjama. Mnogi su izgubili kolege i porodice, kao i pobjegli tražeći sigurnost kada nema sigurnog utočišta ili izlaza”.

Izraelska vojska pokrenula je vazdušne i kopnene napade na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra.

Najmanje 9.770 Palestinaca, među kojima 4.800 djece i 2.550 žena, ubijeno je u izraelskom bombardovanju u Pojasu Gaze. Prema zvaničnim podacima, broj poginulih u Izraelu je oko 1.600.

Spread the love
Scroll to Top