U Srebrenici međunarodna konferencija o posljedicama genocida nad Bošnjacima

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari danas se održava druga po redu Međunarodna naučna konferencija “Posljedice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici: Socijalni, ekonomski, politički, demografski i kulturni razvoj Srebrenice (1995-2022).”

Konferencija se održava u okviru obilježavanja 28. godišnjice od genocida počinjenog nad Bošnjacima u “Sigurnoj zoni UN-a” Srebrenica iz jula 1995. godine, a konferenciju organizuju Univerzitet u Sarajevu, Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu i Institut za historiju Univerziteta u Sarajevu.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

“Kao čovječanstvo naivno smo vjerovali da se poslije holokausta nikome ne može dogoditi genocid. U julu 1995. godine je počinjen genocid u Srebrenici. Srebrenica je poslije genocida doživjela devastaciju svih segmenata života. Kao i prva, i ova druga konferencija će se baviti posljedicama genocida. Izgradnja kulture pamćenja je obaveza svih nas. Ovdje moramo pomenuti one koji su se vratili i žive u Srebrenici, oni su heroji”, rekao je u obraćanju Rifet Škrljelj, rektor Univerziteta u Sarajevu.

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari Emir Suljagić rekao je kako je važno zajednicu oko Memorijalnog centra učiniti snažnijom i brojnijom.

“Jako je bitno da se mi bavimo posljedicama genocida. Ugaoni kamen bilo kakve naše strateške jedinice ne može biti ništa osim Srebrenice. Mi moramo da vidimo šta je to ispred nas, da vidimo šta možemo da uradimo da ovu zajednicu oko Memorijalnog centra učinimo snažnijom, brojnijom”, poručio je, između ostalog, Suljagić te dodao: “Mi smo objavili preko 150 naših izdanja gdje je jedna trećina vezana za Srebrenicu. U tom smislu mi smo formirali dvije ekipe stručnjaka koji su radili na terenu u protekle dvije godine i pripremali konferenciju.”

Srebrenica mora da ima poseban društveno ekonomski status, rekao je direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti Rasim Muratović.

Ćamil Duraković, potpredsjednik eniteta RS, jedan je od učesnika današnje konferencije. Kazao je kako za Srebrenicu nije dovoljno učinjeno.

“Nažalost, nije učinjeno dovoljno za Srebrenicu. Nije bilo sistemskog djelovanja od strane države. Nikad nismo dobili punu diplomatsku, međunarodnu ili drugu podršku da se čuje glas onih koji su se vratili ovdje. Srebrenica je jedna od izrazito nerazvijanih općina u entitetu RS. Mi politički moramo tražiti kompromis o posebnosti ovog područja. Svi moramo biti opredijeljeni da ovom gradu treba pomoć. Mi moramo ići u tom pravcu da se npr. Srebrenici uvedu poreske olakšice, da se uvedu posebne budžetske linije. Odavde ljudi odlaze. Ne samo Bošnjaci zbog cjelokupne situacije, odlazi i srpsko stanovništvo. Zaključke ove konferencije ćemo koristiti u budućem djelovanju”, rekao je Duraković.

Na današnjoj konferenciji će biti prezentirani rezultati istraživanja koji se odnose na “Demografske posljedice genocida i stanje povratka u Srebrenici; ekonomski razvoj, zapošljavanje i izgradnju društvene i komunalne infrastrukture u gradu i mjesnim zajednicama opštine Srebrenica; međunacionalne odnose i izgradnju povjerenja u zajedničkom življenju bošnjačkog i srpskog stanovništva, kao i održivost povratka u Srebrenici.

Konferencija je organizovana uz finansijsku podršku Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo.

Spread the love
Scroll to Top