U Škahovici  održan 3. Festival ilahija i kasida

U Škahovici  nadomak Gračanice sinoć održan Festival ilahija i kasida.

Udruženje građana “Izvor” iz Škahovice u petak je okupilo horove ilahija i kasida iz cijele Bosne i Hercegovine. Učešće su uzeli: Hor VIS “Merak” Sapna, Omladinski ansambl Tešanj, Hor BZK “Preporod” Gornji Vakuf, Hor “Elif-Nur” Stjepan Polje i domaći hor “El-Emin” Škahovica.

S obzirom na dobre vremenske prilike festival je održan na poligonu malih sportova.
“Večeras smo prisustvovali 3. Festivalu ilahija i kasida u Škahovici. Ugostili smo naše prijatelje iz Gornjeg Vakufa, Tešnja, Sapne i naše prijatelje iz Stjepan Polja. Zahvaljujem se svim učesnicima koji su uzeli učešće i hvala svim sponzorima koji su podržali festival. Zahvaljujem se posebno članovima udruženja “Izvor” koji su timskim radom uspjeli sve ovo realizovati”, istakao je  Nihad Alić predsjednik udruženja “Izvor” Škahovica.
“Uspjeli smo u Škahovici doprinijeti afirmaciji duhovne muzike koja je sastavni dio nas Bošnjaka. Cilj nam je zainteresovati mlade Škahovice za ovom vrstom umjetnosti” dodaje Alić.
“Omladinski ansambl Tešanj po prvi put učestvje na festivalu u Škahovici i sigurna sam da ćemo od sada dolaziti redovno na festival. Mi postojimo od 2011. godine, tokom pandemije imali smo pauzu od tri godine. Brojimo oko trideset članova koji su dio horske sekcije, orkestra ili su solisti. Nastupali smo na brojnim manifestacijama u Bosni i Hercegovini i dijaspori”, ističe Selma Ahmetagić članica Omladinskog ansambla Tešanj.
Posebnu zahvalnost za rad i trud Nihadu i Šeherzadi iskazali su članovi hora “El-Emin” Škahovica sa prigodnim poklonom.
Nakon festivala svi gosti bili su pozvani u prostorije udruženja na večeru i druženje.
Generalni pokrovitelj festivala je Grad Gračanica, a generalni medijski pokrovitelj Super TV. Snimak festivala prikazat ćemo u cjelosti u vjerskom programu.
Spread the love
Scroll to Top