U Sarajevu održana panel diskusija „Kako mediji promiču medijsku pismenost?“

U Sarajevu u utorak 21.05.2024. godine održan “Medijski čas” koji je, u organizaciji Mediacentra i u saradnji sa partnerskom organizacijom Transitions iz Praga (Češka), organizovan u Europe House u Sarajevu.
Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow
“Medijski čas” je okupio predstavnike nosilaca dozvola RAKBiH, pružalaca audiovizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija, kao i studente Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Glavne teme bile su: “Kako mediji promiču medijsku pismenost”, kao i “Digitalni mentori i izazovi odgajanja u multimedijalnom okruženju”.
Zaključci sa panel diskusije su:

1. Pružaoci medijskih usluga trebaju povećati obim i tematsku raznolikost medijskih sadržaja i drugih resursa koji imaju za cilj razviti napredne vještine medijske pismenosti svih građana zemlje. Takvi sadržaji trebaju se kontinuirano producirati i pratiti trendove i izazove s kojim se susreće publika i potrebno ih je distribuirati koristeći sve aktuelne tehnologije.

2. Pružaoci medijskih usluga trebaju dati doprinos provođenju međunarodnih inicijativa kao što su UNESCO-va globalna sedmica medijske i informacijske pismenosti, Dan sigurnijeg interneta, te nacionalnih kampanja kao što su Dani medijske i informacijske pismenosti u Bosni i Hercegovini.

3. Medijski radnici, uključujući upravljačke strukture, također trebaju da se dodatno educiraju na raznolike tema iz oblasti medijske i informacijske pismenosti.

4. U skladu s obavezama države da promiče medijsku pismenosti prema Direktivi Evropske Unije o audiovizuelnim medijskim uslugama i preporukama Vijeća Evrope, potrebno je osigurati adekvatne resurse za kontinuiranu podršku inicijativama medijske pismenosti, uključujući poticaje za produkciju takvih sadržaja, podršku nacionalnim inicijativama i podršku Mreži za medijsku i informacijsku pismenost.

5. S obzirom na ulogu javnih RTV servisa, potrebno je na odgovarajući način definisati njihove zakonske obaveze promicanja naprednih vještina medijske pismenosti za građane svih dobi.

6. Za potrebe praćenja napretka i izvještavanja o poduzetim mjerama, potrebno je osigurati adekvatno razmjenu informacija između regulatora, ministarstva i pružalaca medijskih usluga kroz Mrežu za medijsku i informacijsku pismenost.

Spread the love
Scroll to Top