U poplavljenim područjima USK-a štete veće od osam miliona KM

U poplavljenim područjima Unsko-sanskog kantona mještani uz pomoć volontera čiste teren, izvlače vodu i sumiraju nastalu štetu, koja prema prvim procjenama, iznosi oko osam miliona konvertibilnih maraka.

Goran Antić, mještanin Pokoja kod Bihaća, prisjetio se ranijih poplava koje su tokom zime pogodile ovo područje kazavši da je tada teškom mukom sanirao štetu.

“Sad nam je ušla voda kroz pod, sve mi je otišlo. Spavaća soba, kuhinja, sav namještaj preko deset hiljada maraka, ako nije i više. Šporet, frižider, mašina za veš, sam ne znam ni odakle da počnem ni kako”, rekao je Goran Antić.

Na terenu su i predstavnici Vlade Unsko-sanskog kantona i Kantonalne uprave civilne zaštite.

„Vodostaji u opadanju, procjena štete je počela. Grad Bihać je podnio zahtjev za jednokratnu novčanu pomoć za hitne intervencije kantonalnoj komisiji za procjenu šteta. Gradska je preliminarna procjena štete 1,9 miliona konvertibilnih maraka. Čekamo i ostale općine, onda slijedi proces prijave prema općinskim komisijama pa njihova procjena. Cijeli proces će trajati šest do osam mjeseci jer se voda još nije u potpunosti povukla“, pojasnio je Dževad Livaković, načelnik KUCZ Unsko-sanskog kantona.

I na kantonalnom nivou napravljena je preliminarna procjena štete.

“Predstavnici Ministarstva za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo napravili su određene preliminarne procjene štete na poljoprivrednim gazdinstvima, a one iznose oko tri miliona KM. Kada su u pitanju štete na stambenim i poslovnim objektima, prve su procjene oko pet miliona maraka”, kazao je Mustafa Ružnić, premijer Unsko-sanskog kantona.

Iz Kantonalne uprave civilne zaštite ističu da su na području Grada Cazina aktivirana brojna klizišta.

„Vrlo su opasna za stanovništvo, a njihova je sanacija skupa stoga pretpostavljamo da će štete biti veće od dosadašnjih procjena“, dodao je Livaković.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva USK-a Adis Džanić najavio je tematske sjednice Vlade u narednom periodu, odnosno traženje načina za iznalaženje dodatnih sredstava za pomoć poljoprivrednim proizvođačima i njihovim stradalim parcelama.

Spread the love
Scroll to Top