U Poljicu svečanim programom obilježen Dan oslobađanja Vijenca

 

 

11. maj 1994. godine od velike je važnosti za mještane Poljica. Tog dana borci ARBiH uspjeli su osloboditi Vijenac i nastaviti sa napredovanjem u dubinu teritorije seperatističkih snaga, što je značilo uklanjanje dugih cijevi usmjerenih na civilne ciljeve u Poljicu.

Prilikom oslobađanja vijenca pripadnici ARBiH uspjeli su zaplijeniti značajnu količinu naoružanja koju su kasnije uspješno koristili prilikom prodora prema Ozrenu. Zaplijenjeno je: 2 tenka T-34, s velikim količinama zrna za njih, 4 minobacača 82 mm, 2 minobacača 120 mm, 4 topa 76 mm(zis-ovi), 2 topa 40 mm (boforsi), 4 BsT-a, PAT 20/1 mm, broving 12,7 mm, dosta protivoklopnih sredstava i pješadijskog naoružanja i municije. Također značajan broj separatista je tom prilikom izbačeno iz stroja ili je zarobljeno.

 

Pvodom Dana oslobođanja Vijenca upriličena je svečanost ispred šehidskog spomen-obilježja Kahve.  U programu su učestvovali učenici OŠ Poljice i borci. Na kraju svečanosti polaganjem cvijeća i učenjem fatihe odana je počast svim poginulim borcima (šehidima) koji su ugradili svoje živote u odbrani Poljica i države Bosne i Hercegovine.

Od 1992. do 1995. godine živote za domovinu položilo je 55 boraca. Osim linija oko Vijenca poljičani su ginuli na brojnim ratištima poput Brčkog, Gradačca, Vareša i drugih gradova koje je trebalo braniti od agresorske vojske.

 

 

 

 

Spread the love
Scroll to Top