U Novom Pazaru 11. juli Dan sećanja na žrtve genocida u Srebrenici

U Novom Pazaru, najvećem gradu regije Sandžak u Republici Srbiji 11. jul obeležava se kao Dan sećanja na žrtve genocida počinjenog nad Bošnjacima u Srebrenici.

Bajramska_akademija_Bec_TV (1)
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Svake godine 11. jula u tom gradu sprovode se odredbe koje važe tokom dana žalosti. Zastave na zgradama Gradske uprave i javnim ustanovama od sinoć u ponoć spuštene su na pola koplja, u ugostiteljskim objektima od jutros je tiho i bez muzike. Vlasnici kafeterija na Gradskom šetalištu u Novom Pazaru dogovorili su da ovog 11. jula vlada potpuna tišina, da u objektima ne bude čak ni duhovne i klasične muzike koju je dozvoljeno tiho emitovati tokom dana žalosti.

Odluku o proglašenju 11. jula Danom sećanja na žrtve genocida u Srebrenici usvojila je Skupština Novog Pazara pre osam godina. Odlukom koju su usvojili odbornici lokalnog parlamenta osuđuje se genocid i svako poricanje genocida, ali se osuđuju i svi drugi zločini počinjeni tokom ratova devedesetih godina. Skupštinskom odlukom zabranjeno je organizovanje javnih skupova, osim onih koji se održavaju povodom obeležavanja 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

Bošnjačko nacionalno vijeće u Republici Srbiji takođe je 10. jula 2005. godine donelo odluku o proglašenju 11. jula za nacionalni dan Bošnjaka u Sandžaku. Oni su 11. jul proglasili Danom sećanja na sve bošnjačke civilne žrtve od 1912. godine, pa do genocida u Srebrenici počinjenog 1995. godine.

Iz Novog Pazara organizovanim prevozom put Srebrenice krenuli su mnogi građani kako bi proučili dovu i klanjali dženazu-namaz za 30 žrtava genocida koje će biti ukopane danas na mezarju Memorijalnog centra u Potočarima. Dženazi će prisustvovati i delegacije opština i gradova regije Sandžak.

Mnogi građani Novog Pazara koji nisu smogli snage da prisustvuju dženazi u Potočarima proučiće dove i položiti cveće na platou “Hatidža Mehmedović” koji je u tom gradu sagrađen pre pet godina.

Spread the love
Scroll to Top