U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari obilježen Međunarodni dan nestalih osoba

Međunarodni dan nestalih obilježava se svakog 30. avgusta, kao dan prisjećanja i odavanja počasti desetinama hiljada osoba širom svijeta nestalih u oružanim sukobima, zločinima počinjenim protiv čovječnosti ili usljed kršenja osnovnih ljudskih prava.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

 U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari danas je okupljanjem preživjelih žrtava genocida i predstavnika udruženja koja okupljaju preživjele žrtve obilježen 30. avgust, Međunarodni dan nestalih osoba.

Međunarodni dan nestalih obilježava se svakog 30. avgusta, kao dan prisjećanja i odavanja počasti desetinama hiljada osoba širom svijeta nestalih u oružanim sukobima, zločinima počinjenim protiv čovječnosti ili usljed kršenja osnovnih ljudskih prava. U Bosni i Hercegovini je tokom rata nestalo oko 30.000 osoba, dok se za više od 7.000 njih još traga. Više od hiljadu žrtava genocida u Srebrenici još nije pronašlo smiraj.

“Svake godine na ovaj dan postavljamo isto pitanje ‘Gdje su’, ali godinama ostajemo bez odgovora. Mi znamo da su oni ubijeni, da su njihova tijela premještana iz primarnih u sekundarne ili tercijarne grobnice, ali nemamo informacije gdje su te grobnice koje kriju tijela naših voljenih. Znamo i ko zna informacije te zbog toga i ove, kao i proteklih godina, pozivamo institucije u RS-u i Srbiji, ali i pojedince koji imaju informacije da otkriju gdje su naši voljeni. Institucije međunarodne zajednice takođe moraju uložiti više napora”, kazao je predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari Hamdija Fejzić, koji ističe da će preživjele žrtve nastaviti borbu.

“Naše okupljanje 5 do 12 danas ovdje u Memorijalnom centru je simbolično, da poručimo da tragamo za našim voljenima. Nažalost, moramo istaći i tužnu činjenicu da su mnoge majke i supruge umrle, a nisu dočekale da se pronađu i identifikuju njihova djeca i muževi. S ovog mjesta moramo istaći i da svi nalogodavci i izvršioci genocida nisu kažnjeni. Nisu kažnjeni ni oni koji danas negiraju i relativiziraju genocid”, rekao je Fejzić.

Nura Begović, predsjednica udruženja “Žene Srebrenice”, podsjetila je da nisu kažnjeni svi zločinci.

“Mi i danas, kao i svaki drugi dan, podsjećamo da mi nismo pronašli svoje nestale, ali i da nisu kažnjeni zločinci. Naša je trajna obaveza da se borimo za istinu i pravdu”, rekla je Begović.

Kada Hotić, ispred udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa”, ističe da su preživjele žrtve genocida istrajne u borbi za istinu, pravdu i pronalazak nestalih.

“Mi odavde moramo govoriti o našim nestalima i tražiti ih. Od tog ne možemo i ne smijemo odustati. Mi moramo biti i podrška drugima u svijetu koji traže svoje nestale”, istakla je Hotić.

Šuhra Sinanović, predsjednica Udruženja Žene Podrinja – Bratunac, kazala je kako su njihovi voljeni ubijeni na najsvirepiji način.

“Vode se kao nestali, ali mi znamo da su ubijeni. Pored sporog pronalaska nestalih, mali broj je i onih koji su osuđeni za zločine. Apsurdno je da mi i nakon toliko godina susrećemo zločince i nalogodavce zločina”, rekla je Sinanović.

 

Izvor: Super TV/AA

Spread the love
Scroll to Top