U Babićima izgrađeno dječije igralište, dobar primjer saradnje građana, lokalne vlasti i nevladinog sektora

U naselju Karići u MZ Babići kod Gračanice svečano je otvoreno dječije igralište na kojem će od sada djeca ovog naselja bezbjedno moći upražnjavati sportske aktivnosti.

Inicijativu izgradnje dječijeg igrališta pokrenuo je Mehmed Mulahusejnović, a onda su ideju podržali mnogobrojni mještani, Mjesna zajednica Babići i Gradska uprava Graćanica na čelu sa Nusretom Helićem.

“Radovi su počeli 08. avgusta 2022. godine. Tada je prva mašina došla na ovu lokaciju i počela pripremati teren za gradnju igrališta. Danas, nakon četrnaest mjeseci svečano otvaramo dječije igralište. Radovi bi i prije bili završeni da su nam vremenski uslovi dozvolili. Za izgradnju uloženo je oko četrdeset hiljada KM. Sredstva smo prikupli zahvaljujući mještanima, Mjesnoj zajednici, Gradskoj upravi, te porodici Hailović koja je donirala zemljište na kojem je izgrađeno igralište”, rekao je za Super TV Mehmed Mulahusejnović inicijator projekta.

Porodica Halilović donirala je zemljište što je uveliko olakšalo realizaciju projekta.

“Brat i ja smo poklonili ovo zemljište za dobrobit naše djece kako bi se bezbjedno mogla igrati. Ranije su djeca igrala fudbal na cesti i stalno su bila izložena opasnosti”, rekao je Huso Halilović donator zemljišta.

Ovu građansku Inicijatiu podržala je Gradska uprava Gračanice.

“Ovo je primjer kako građani, Mjesna zajednica, nevladine organizacije i Gradska uprava mogu zajedno sarađivati i stvarati bolje uslove za život. Ovo je jedan lijep projekat posebno što se odnosi na djecu. Babići imaju značajan broj djece i iako nismo imali namjenska sredstva našli smo mogućnost podrške”, rekao je Nusret Helić gradonačelnik Gračanice.

Osmijeh na licu djece govori sve. Oduševljena su igralištem, a svoju radost podijelili su i pred kamerom Super TV.

“Ranije smo igrali na Banji, drago mi je što je napravljeno igralište i sada imamo više prostora za igru. Dječaci igraju fudbal, a mi djevojčice odbojku”, rekla je djevojčica Đula Kahvedžić.

“Do sada sam se igrao u dvorištu sa mojim drugarima, morali smo paziti na auta koja su nas često prekidala u igri. Danas smo sretni”, rekao je dječak Amar Suljić.

Otvaranje je proteklo svečano uz obraćanja zvanica, nastup folklorne sekcije UM “Sijedi Krš” Babići, dodjele zahvalnica, a presjecanjem vrpce ozvaničen je početak korištenja igrališta za potrebe djece Babića.

Reportažu svečanog otvaranja emitovali smo u emisiji “Vikend je”, tv izvještaj u informativnoj emisiji “Super vijesti”, a snimak cjelokupne ceremonije otvaranja emitujemo u subotu 25.11.2023. godine u našem programu posvećenom Danu državnosti.

 

Izvor: Super TV

 

Spread the love
Scroll to Top