U 2020. godini u svijetu rak dojke dijagnosticiran kod 2,3 miliona žena

U 2020. godini, u svijetu rak dojke dijagnosticiran je kod 2,3 miliona žena i uzročnik je 685.000 smrtnih ishoda. Na kraju 2020. godine, u svijetu je bilo 7,8 miliona žena koje su dobile dijagnozu raka dojke u prethodnih pet godina, te je tada rak dojke postao rak s najvećom prevalencom u svijetu, podaci su Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

U svim svjetskim kalendarima oktobar je obilježen rozom bojom, a posvećen je borbi protiv raka dojke. Roza vrpca znak je i simbol učestvovanja, solidarnosti i podrške u borbi protiv raka dojke.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Najznačajni čimbenik rizika za nastanak raka dojke je ženski spol. Ostali čimbenici koji povećavaju rizik od nastanka raka dojke su starost (povećan rizik za nastanak raka u starijim dobnim skupinama), pretilost, upotreba alkohola, porodična anamneza raka dojke, anamneza izloženosti zračenju, reproduktivna anamneza, kao što je dob u kojoj se javila prva menstruacija i prva trudnoća, upotreba duhana i hormonalna terapija u postmenopauzi.

Otprilike polovina karcinoma dojke razvija se kod žena koje nemaju prepoznatljiv čimbenik rizika za karcinom dojke osim spola (žene) i dobi (preko 40 godina). Porodična historija raka dojke povećava rizik za nastanak raka dojke, ali većina žena kojima je dijagnosticiran rak dojke nema poznatu porodičnu historiju bolesti.

Određene naslijeđene mutacije gena uveliko povećavaju rizik od raka dojke, a najznačajnije su mutacije gena BRCA1, BRCA2 i PALB-2.

Rak dojke može imati kombinaciju simptoma, posebno kada je već u naprednijama fazama. Većina ljudi neće iskusiti nikakve simptome kada je rak još u ranom stadiju.

Rak dojke najčešće se manifestira kao bezbolna kvržica u dojci (kvržice u dojkama mogu se razviti i iz drugih razloga, ne samo zbog raka), zadebljanje dojke, promjena veličine, oblika ili izgleda dojke, promjene na koži poput crvenila, ranice, udubljenja, promjena izgleda bradavice ili kože oko nje (areola) i/ili abnormalni iscjedak iz bradavice.

– Globalna inicijativa Svjetske zdravstvene organizacije za rak dojke –

Cilj Globalne inicijative za rak dojke (GBCI) je smanjiti globalnu smrtnost od raka dojke za 2,5 posto godišnje, čime bi se izbjeglo 2,5 miliona smrtnih slučajeva od raka dojke u svijetu između 2020. i 2040. godine.

Tri stuba za postizanje tih ciljeva su: promocija preventivnih programa za rano otkrivanje, pravovremena dijagnoza i liječenje raka dojke.

GBCI potiče adekvatno obrazovanje i informisanje opće populacije, u cilju poboljšanja svijesti žena o znakovima i simptomima raka dojke te razumijevanja važnosti ranog otkrivanja i liječenja, što bi dovelo do većeg broja žena koje se javljaju liječnicima prije nego dođe do razvoja raka ili pri prvoj sumnji na rak dojke.

GBCI dalje kaže da obrazovanje javnosti treba biti kombinirano s obrazovanjem zdravstvenih radnika o znakovima i simptomima ranog raka dojke, kako bi žene bile upućene u dijagnostičke službe kada je to potrebno te da brza dijagnoza mora biti povezana s djelotvornim liječenjem raka.

– Stanje u Federaciji Bosne i Hercegovine –

Maligne neoplazme dojke (C50) među vodećim uzrocima smrti žena u 2022. godini zauzimaju sedmo mjesto, dok su u poglavlju malignih oboljenja (C00-C97) prvi vodeći uzrok smrtnosti žena, nakon čega slijede maligne neoplazme bronha i pluća (C34) i maligne neoplazme kolona (C18).

Spread the love
Scroll to Top