Tuzlanski kanton svečano obilježio Dan državnosti BiH

Brojnim aktivnostima, među kojima je kruna bio svečani defile ulicama grada Tuzle, u kojem je učestvovalo više od 1.000 osoba, Tuzlanski kanton je, kao nikada do sada, obilježio Dan državnosti Bosne i Hercegovine i jubilarnu 80. godišnjicu obnove državnosti naše domovine.

U jutarnjim satima delegacije Skupštine i Vlade Tuzlanskog kantona, brojnih institucija i udruženja položile su cvijeće, te minutom šutnje, učenjem El-fatihe i na druge prigodne načine odale počast na spomen obilježjima na Slanoj Banji u Tuzli. Cvijeće je položeno i odata počast na Partizanskom spomen obilježju, Spomeniku poginulim Zlatnim ljiljanima, Spomeniku poginulim braniteljima Tuzle i Bosne i Hercegovine 1992 – 1995. godine, te na mezarju/groblju civilnih žrtava i Spomen obilježju poginule mladosti.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Nakon polaganja cvijeća i prisjećanja na one koji su za Bosnu i Hercegovinu dali ono najvrjednije, svoje živote, održana je svečana sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona.

Nakon sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona, članovi Vlade TK, predvođeni premijerom Irfanom Halilagićem i poslanici u Skupštini predvođeni predsjednikom Vujovićem su stali na čelo i, odmah iza 7 zastava koje simboliziraju državno-pravni kontinuitet Bosne i Hercegovine i koje, poveli svečani defile.

Nakon što je defile, od Bosanskog kulturnog centra u Tuzli stigao na Trg slobode, za sve prisutne upriličen je prigodan kulturno umjetnički program u kojem su uz brojne umjetnike članove pozorišta, Pozorišta mladih, Srednje umjetničke škole, vokalnog ansambla BKC-a Tuzla, kulturno- umjetničkih društava, učestvovali i oni najmlađi, članovi dječjeg hora „Lege artis“.

U svom obraćanju premijer Tuzlanskog kantona je čestitao Dan državnosti i zahvalio se svim prisutnima što su, i po ovako kišnom vremenu, u ovako velikom broju  učestvovali u ovom događaju i time na nedvojben način pokazali svoju ljubav i privrženost jednoj nam domovini Bosni i Hercegovini.

U večernjim satima, sa početkom u 20 sati u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli održan je i svečani koncert.

Vlada Tuzlanskog kantona  odobrila je finansijska sredstva sa pozicije „Tekuća rezerva“ u iznosu od 85.000 KM Savezu demobilisanih boraca TK na ime refundacije i finansiranja Programa obilježavanja 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine, usvojenog zaključkom Vlade TK od 16. 11. 2023. godine.

 

 

 

 

Spread the love
Scroll to Top