Tuzla proslavila 80 godina obnove državnosti

Grad Tuzla, u petak je svečano obilježio 25. Novembar,  Dan državnosti Bosne i Hercegovine i 80 godina od obnove državnosti Bosne i Hercegovine. Gradonačelnik Tuzle, dr.sc. Zijad Lugavić i predsjedavajuća Gradskog vijeća Tuzle, Nataša Perić, gradski vijećnici i vijećnice, te predstavnici društvenog i političkog života grada Tuzle, obilježavanje su započeli odavanjem poštovanja i polaganjem vijenaca na spomen obilježja na Slanoj Banji u Tuzli, te održavanjem Svečane sjednice Gradskog vijeća u Narodnom pozorištu u Tuzli.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Odata je počast svim hrabrim Bosancima i Hercegovcima koji su se tog dana, prije tačno 80 godina okupili u Mrkonjić Gradu, na Prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a da bi potvrdili identitet i državni suverenitet Bosne i Hercegovine, kao i svim patriotama koji su sa početkom agresije 1992. godine, na međunarodno priznatu državu BiH, ustali u odbranu njenog kontinuiteta i teritorijalnog integriteta, a posebno onih koji su u toj časnoj borbi dali i svoje živote, uključujući i civilne žrtve rata.

Nakon polaganja cvijeća na Slanoj banji, u Narodnom pozorištu u Tuzli, uslijedila je svečana sjednica Gradskog vijeća. Uz himnu BiH prisutni su još jednom ukazali na značaj ovog datuma za našu domovinu, a prisutne je pozdravila i čestitajući praznik, svečanu sjednicu otvorila predsjedavajuća Gradskog vijeća Tuzle, Nataša Perić. Predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a Grada Tuzle, Muhamed Čaušević, u svom obraćanju naglasio je značaj antifašističke borbe i boraca Narodnooslobodilačkog rata 1941.-1945.

Gradonačelnik Tuzle, dr. sc. Zijad Lugavić, uz izraze dobrodošlice, čestitajući Dan državnosti svim građankama i građanima Bosne i Hercegovine, kazao je: “Danas smo ovdje da bismo se podsjetili i svečano obilježili događaj od prije 80 godina, događaj koji je označio prekretnicu u historiji BiH i kojim su udareni temelji na kojima počiva i današnja BiH. ZAVNOBiH je događaj i historijska činjenica, čiji značaj i važnost sve više shvatamo kako vrijeme prolazi. Suštinske poruke ZAVNOBiH-a su mir i ljudska prava. Ideje ZAVNOBiH-a upućuju na mir i toleranciju. Zato su te ideje danas aktuelnije više nego ikada. Poruke ZAVNOBiH-a su snažne i neiscrpne. ZAVNOBiH je više od jedne konferencije, više od jednog politički značajnog događaja. To je datum i događaj najvišeg ranga, događaj koji je promijenio smjer historije i na historijsku scenu izveo nove društvene snage i nove političke ideje”.

Tradicionalno, u povodu obilježavanja značajnih datuma iz historije Grada, na svečanoj sjednici Gradskog vijeća su uručena priznanja. Priznanje Tuzlanska lenta dodjeljene su višestrukim davaocima krvi: Midhatu Džambiću, Stjepanu Lovriću, Sulejmanu Deliću i Senadu Kadiću (posthumno). Priznanje Tuzlanska plaketa, dodjeljeno je Jasminu Jahiću, Miroslavu Petroviću, Vahidu Čamdžiću (posthumno) i Zoranu Jovanoviću. Priznanje Povelja Grada Tuzle – pravnim licima dodjeljeno je Fondaciji tuzlanske zajednice, a uručeno je direktorici Jasni Jašarević.

Priznanje Počasni građanin Tuzle dobio je dr. Jacob Bergsland, koji je gledajući grozote koje su se dešavale u Bosni i Hercegovini ranih 90-ih godina, odlučio da pokuša lično pomoći, te je volontirao za medicinski korpus UNPROFOR-a kao norveški doktor medicine 1994. godine, i tada proveo četiri mjeseca u terenskoj bolnici pod nazivom „Plava bolnica“ u Tuzli. Dr. Bergsland je bio jedan od vodećih ljekara koji su osnovali BiH Centar za srce, te ključni akter u osnivanju BIT centra, kojeg su finansirali Norveška i Grad Tuzla.  Prisutnima se, u ime dobitnika priznanja obratio dr. Bergsland, a u umjetničkom dijelu programa učešće su uzeli Ženski hor „Učo“, koji djeluje pri RKUD „Bosna“ i mlada tuzlanska violinistica, Aida Rešidbegović

Na svečanom događaju su prisustvovali brojni predstavnici Grada Tuzle, Parlamenta BiH, Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, i drugih nivoa vlasti, konzul Republike Hrvatske u Tuzli, kao i predstavnici boraca i različitih organizacija i udruženja, zajedno sa mnogobrojnim građankama i građanima.

Spread the love
Scroll to Top