Tuzla prije 80 godina postala prvi oslobođeni grad u porobljenoj Europi

Grad Tuzla obilježava  80 godina od dana kada je, 2. oktobra 1943. godine, postala prvi oslobođeni grad u porobljenoj Europi. Ovaj značajan događaj obilježava se dvodnevnim svečanim programom, koji je okupio goste iz prijateljskih gradova iz drugih država, kao i goste iz Bosne i Hercegovine.

Bajramska_akademija_Bec_TV (1)
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Delegacije gradova prijatelja, među kojima su Grad Osijek, Grad Saint Denis, Grad Pečuh, Grad Linz, Grad Rijeka, kao i gradonačelnik Grada Goražda, načelnik Općine Neum i mnogi drugi gosti Grada Tuzle, pridružili su se gradonačelniku Tuzle, Zijadu Lugaviću, i predsjedavajućoj Gradskog vijeća.

Brojne delegacije i predstavnici političkog i kulturnog života položile su danas cvijeće i odale počast na spomen obilježjima na Slanoj Banji u Tuzli.

“Antifažizam, zajednički život i poštivanje različitosti to je ono što Tuzla jeste. 2. oktobra 1943. godine Tuzla je bila prvi oslobođeni grad od fašističke Njemačke. Tada su građanke i građani pokazali da se fašizam može pobijediti. To je u krvi naših građanki i građana i mi ljubomorno njegujemo i čuvamo ovu ideju Tuzle za koju smo sigurni da je najbolji promotor i najbolji put za Bosnu i Hercegovinu. Na tim principima ljubavi, poštovanja i poštivanja različitog i različitosti se razvija naša Tuzla. Nikada nećemo dozvoliti da nam to neko uzme. Uvijek ćemo se boriti za pravednu i jedinstvenu Tuzlu i Bosnu i Hercegovinu”, rekao je Zijad Lugavić gradonačelnik Tuzle.

Svečanom obilježavanju 80. godišnjice prisustvovao je Nermin Nikšić premijer FBiH. Istakao je da je Tuzla za Bosnu i Hercegovinu izuzetno važna.

“U zadnja dva rata koji su iza nas ginuli su najbolji sinovi Bosne i Hercegovine kako bi za svoju djecu, sestre, braću, roditelje, saborce i sugrađane osigurali bolji život. Nažalost danas je Bosna i Hercegovina izložena podjelama, svađama i mržnji. Tuzla je sve suprotno tome. Tuzla je 80 godina primjer kako se može održati suživot, multietničnost, zajedništvo i jedinstvo. Tuzla je sa aspekta poruke jako važan grad”, rekao je Nermin Nikšić premijer FBiH.

Delegacije Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona predvođene Irfanom Halilagićem premijerom TK i Žarkom Vujovićem predsjednikom Skupštine TK položile su danas cvijeće i odale počast na spomen obilježjima na Slanoj Banji u Tuzli.

Ovom prilikom premijer Kantona Irfan Halilagić je svim Tuzlankama i Tuzlacima čestitao današnji praznik ističući da je „Bosna i Hercegovina danas, možda ponovno na prekretnici kada našim ponašanjem moramo još jednom reći glasno i jasno NE fašizmu, podjelama i segregaciji i zajedno, bez obzira na stranačku, vjersku, nacionalnu i bilo kakvu drugu razliku, moramo reći da jedinstvenoj, cjelovitoj Bosni i Hercegovini u kojoj će ostvarivanje svih građanskih prava i sloboda, bez obzira na međusobne razlike biti temelj izgradnje društva po mjeri svakog pojedinca. Bez obzira koje nacije, rase, vjere on bio, ili kojoj političkoj stranci pripadao. To je upravo ono što Tuzla demonstrira sve ove godine. Danas ponovno moramo braniti već dokazani i priznati ugled i dostojanstvo Tuzle kao grada suživota i tolerancije. Time branimo osnovne principe i postulate na kojima počiva i naš kanton i Bosna i Hercegovina u cjelini“.

Nakon polaganja cvijeća delegacije su prisustvovale Svečanoj akademiji koja je ovim povodom organizovana u Narodnom pozorištu u Tuzli.

Spread the love
Scroll to Top